Pri kontrole vody z jazier v okolí B.Štiavnice zistili hygienici nedostatky
19 | 08 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Žiarski regionálni hygienici zistili pri posledných kontrolách vôd z jazier v okolí Banskej Štiavnice nedostatky. Pre nevyhovujúcu kvalitu vody vydali pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom odporúčanie nekúpať sa vo Veľkom Kolpašskom jazere v Banskom Studenci v okrese Banská Štiavnica. Dôvodom sú premnožené cyanobaktérie, ktoré sú schopné produkovať toxíny.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiari nad Hronom informoval, že ich premnoženie zistili vo vzorke vody odobratej v stredu 14. augusta. Dodali, že vo vode boli voľným okom pozorovateľné vločky alebo zhluky kolónií cyanobaktérií. "Odporúčanie nekúpať sa trvá do odvolania s tým, že ďalší odber vzorky vody uskutoční RÚVZ so sídlom v Žiari nad Hronom dňa 21. augusta," dodali hygienici.

Odporúčanie nekúpať sa vydali žiarski hygienici pre Vindšachtské jazero v Štiavnických Baniach. Vo vzorke vody odobratej v stredu 14. augusta zistili vysoké množstvo črevných enterokokov. Aj v tomto prípade platí podľa RÚVZ odporúčanie až do odvolania, pričom ďalší odber vzorky vody z tohto jazera uskutočnia v pondelok.

Útok na Š. Kuffu. Prvé reakcie divadla, opozície, ale aj šéfa národniarov
Divadelné predstavenie v obci Malá Franková narušil v nedeľu (18. 8.) incident. Herci Národného divadla Košice ho tak neodohrali celé. Do predstavenia mal vstúpiť Kuffa a zastaviť ho. Tvrdí, že počas predstavenia pustili „perverzný film“, a preto... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik