Opäť chceli senzáciu, no opäť nevydalo. PS "páli" naprázdno
19 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Ministerstvo investícií uzavrelo zmluvu na právne služby s firmou advokáta Matúša Gémeša, ktorý obhajoval Zoroslava Kollára, upozornilo Progresívne Slovensko. Z Rašiho ministerstva prichádza odkaz, že Progresívne Slovensko kritizuje to, čo samo robilo

Opozičná strana ministrovi Richardovi Rašimu vytkla, že o zmluvu sa nesúťažilo a verejnosť sa o zákazke nemohla dozvedieť. Výstupy možno zverejniť len so súhlasom dodávateľa, čo podľa bývalého štátneho tajomníka ministerstva Jána Hargaša iné ministerstvá v zmluvách nemajú.

Reakcia ministra R. Rašiho na tlačovú konferenciu opozičného PS k zmluve MIRRI SR na právne služby

"Pán poslanec Hargaš, poradca bývalej ministerky Remišovej a neskôr jej štátny tajomník, sa zrejme veľmi obáva, že vysúťažená renomovaná advokátska kancelária s medzinárodnými skúsenosťami identifikuje jeho osobné pochybenia pri krachu projektu Slovensko IT, ktoré by mohli viesť k vyvodeniu osobnej zodpovednosti.

Pán poslanec Hargaš ako štátny tajomník bol členom vedenia ministerstva, ktoré v predchádzajúcom volebnom období štyrikrát využilo rovnaký postup na uzatvorenie zmluvy s advokátskou kanceláriou na poskytovanie právnych služieb v tzv. sporovej agende. Prečo to pánovi Hargašovi ako členovi vedenia MIRRI SR v tom čase nevadilo? Pýtam sa pána Hargaša, ktorý paragraf zákona o verejnom obstarávaní umožňuje vylúčiť najlacnejšiu ponuku len preto, že advokátska kancelária zastupuje aj iného klienta, hoci vo vzťahu k MIRRI SR nie je v žiadnom konflikte záujmov?

Pripomínam, že ide o rámcovú zmluvu, z ktorej bolo doteraz využitých cca 13 000 eur a v prípade tejto advokátskej kancelárie ide o špecifické zastupovanie ministerstva pred Európskym súdnym dvorom, Európskou komisiou, ale aj pred súdmi SR najmä v oblasti eurofondov. Pán Hargaš by mal poznať pravidlá, ktorými sa pre štátne orgány upravujú transparentne zásady využívania právnych služieb advokátov. Napriek tomu, že zákon umožňuje použitie výnimky, my sme dodržali tieto pravidlá a v súlade s nimi sme oslovili 5 advokátskych kancelárií a vybrali sme najnižšiu ponuku.

Vyzývam pána poslanca Hargaša, aby prestal klamať, zverejňovať polopravdy a tak ako súčasné vedenie MIRRI SR, sa riadil právnymi predpismi Slovenskej republiky," reagoval minister Raši na kritiku PS.

STANOVISKO MANAŽUJÚCEHO PARTNERA JUDr. MATÚŠA GÉMEŠA K MEDIALIZOVANÝM INFORMÁCIÁM

1.  Organizačná zložka spol. Advocatur Gémeš, Filipová & Partner AG je samostatnou účtovnou jednotkou, ktorá platí dane a zamestnáva zamestnancov na území Slovenskej republiky.
2.  Všetky zmluvy uzatvárané s našimi klientmi sú v súlade so zákonmi Slovenskej republiky a predpismi Slovenskej advokátskej komory.
3.  Nespravujem žiadny majetok JUDr. Zoroslava Kollára.
4.  Poškodzovanie dobrého mena advokátskej kancelárie na základe obhajoby klienta s negatívnym mediálnym profilom je v demokratickom štáte vážnym zásahom do nezávislosti advokácie, princípov právneho štátu a práva na obhajobu klienta.

Informácie týkajúce sa našej advokátskej kancelárie zverejnené portálom aktuality.sk, ktoré následne nekriticky prevzala časť slovenského politického spektra, nemôžem nechať bez povšimnutia. Redaktor portálu aktuality.sk ma nikdy pred zverejnením článku nekontaktoval a rovnako tak ani JUDr. Zoroslava Kollára.

Je verejne známe, že JUDr. Zoroslav Kollár je klientom našej advokátskej kancelárie, ktorému poskytujem obhajobu. JUDr. Zoroslavovi Kollárovi však nespravujem žiadny majetok. Dôvodom, pre ktorý som uvedený ako koncový užívateľ výhod spoločností v minulosti patriacich do jeho majetkového portfólia je, že naša lichtenštajnská pobočka advokátskej kancelárie je členom dozorného orgánu v rodinnej nadácii založenej jeho exmanželkou. Našou zákonnou povinnosťou je dohliadať na to, aby majetok vložený do nadácie bol správnou radou spravovaný v súlade s právnymi predpismi a zakladateľskými dokumentmi. Jedná sa z našej strany o profesionálnu službu, ktorú poskytujeme desiatkam ďalších medzinárodných klientov. Nie je pravdou, že som KÚV v týchto spoločnostiach z dôvodu, že by nejaký investičný fond vlastnil veľký podiel v týchto spoločnostiach, a teda preto mám byť blízkym obchodným partnerom p. Kollára. Ja ani naša advokátska kancelária nevykonáva žiadnu správcovskú činnosť vo vzťahu k spoločnostiam patriacim spomínanej rodinnej nadácii a majetok rodinnej nadácie nie je vlastnený žiadnym investičným fondom. Ak by ma pán Turček v súlade s etickým kódexom novinára k týmto témam kontaktoval, ako profesionálny advokát dlhoročne žijúci a pôsobiaci v Lichtenštajnsku by som mu ochotne a rád tieto veci vysvetlil, aby vo svojom článku nešíril dezinformácie, ktoré sa nezakladajú na pravde.

Spájanie poskytovania právnych služieb JUDr. Zoroslavovi Kollárovi s poskytovaním právnych služieb pre akéhokoľvek iného klienta našej kancelárie, hoci sa jedná o orgán štátnej správy, považujem za čistú konšpiráciu. V tomto smere naviac absolútne vylučujem akékoľvek osobné prepojenie mojej osoby s niektorým zo súčasných predstaviteľov vládnej koalície. Ja osobne sa na poskytovaní právnych služieb mojimi kolegami zo Slovenska pre klientov z oblasti verejnej (štátnej) správy vôbec nepodieľam.

Redaktor Markízy sa totálne znemožnil! Usmerniť ho musel Šatan
Kanadský tréner Craig Ramsay povedie hokejistov Slovenska aj v nasledujúcej sezóne 2024/2025. Na pondelkovej tlačovej konferencii to potvrdil prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan. Sedemdesiattriročný kormidelník vedie... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik