Generál Viktorín: Kde sú všetci experti na hoaxy?
20 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

V uplynulom týždni nemecká generálna prokuratúra vydala niekoľko zatykačov v súvislosti s výbuchom plynovodu Nord Stream. Generál Jozef Viktorín (hnutie Republika) sa vracia k vyšetrovaniu udalosti spred dvoch rokov. Vyšetrovanie podľa neho potvrdilo, že to, čo bolo „včera“ vyhlásené za dezinformáciu, sa „dnes“ potvrdilo, ako pravda.

Vyšetrovaní udalosti bolo niekoľko, vyšli z nich dve verzie. Nemecká generálna prokuratúra okrem Volodymira Ts., učiteľa v potápačskej škole, podozrieva ďalších dvoch potápačov. Armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín v statuse uvažuje, kde sú teraz všetci tí, ktorí ukrajinskú účasť na výbuchu hlasne prezentovali, ako hoax. O Ukrajine Viktorín píše ako o partnerovi s nespoľahlivosťou v DNA a o Nemecku, kde sa čin vyšetroval tiež má nie veľmi peknú mienku v tejto súvislosti. Viktorín tiež upozorňuje, že sme v bezpečnostnej situácii, v ktorej sa môžeme spoľahnúť len na seba samých.

Niekoľko vyšetrovacích verzií

Prvé informácie naznačovali, že plynovod Nord Stream vyhodila do vzduchu neznáma proukrajinská skupina. Dôkazy, že by bol do operácie zapojený alebo o nej vedel ukrajinský prezident Zelenskyj či iní vysoko postavení vládni či armádni činitelia, však chýbali. Túto verziu poprel sám Zelenskyj. Iná verzia, ktorú priniesol americký novinár a držiteľ Pulitzerovej ceny Seymour Hersh vo februári hovorí o tom, že výbušné zariadenia pod ruskými plynovodmi nastražili v júni 2022 pod zásterkou cvičenia Baltops potápači amerického námorníctva, s podporou nórskych špecialistov. Podľa Hersha o operácii rozhodol americký prezident Joe Biden.

Nemecko vydalo zatykač na Ukrajinca podozrivého z vyhodenia do vzduchu Nord Stream
Generálna prokuratúra Nemecka vydala zatykač na inštruktora potápania z Ukrajiny. Je podozrivý z účasti na výbuchoch plynovodov Nord Stream. Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na spoločné vyšetrovanie s ARD a Die Zeit píše, že Ukrajinec Volodymyr... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Kde sú všetci tí experti na hoaxy?

„Plynovod Nord Stream ukazuje realitu, ako vyzerá svet hoaxov. Potvrdzuje sa, že to, čo bolo včera označené za hoax, je na druhy deň pravda a skutočným faktom. Presne takto je to aj v prípade výbuchu spomínaného plynovodu. Skutočne by ma zaujímalo, kde sú všetci experti na hoaxy, ktorí nám vysvetľujú, ako kriticky máme vnímať a filtrovať  informácie. Akosi ich zrazu nepočuť a nevidieť. To, čo väčšina normálne mysliacich ľudí tvrdila už "vtedy", sa dnes ukázalo, ako pravda. Ukázalo sa tiež, že Ukrajina nie je ani solídny a ani charakterný partner. Ani dnes a ani z dlhodobého hľadiska nikdy nebude. Ono to proste nie je tak jednoduché hrať fair  play, ak vo vlastnej DNA máte zakódovanú zradnosť. Byť fér sa nedá naučiť. Buď ste, alebo nie ste,“ hodnotí prístup Ukrajiny Viktorín.

Nemci to dobre načasovali

„A aby som nezabudol: nie je vôbec na mieste chváliť Nemecko, ktoré s odhalením o ukrajinskej účasti na výbuchu prišlo. Prečo? Pretože je to načasované tak, aby to neublížilo ani Ukrajine a ani západným štátom. To je tá opakovane odhalená dvojtvárnosť - navonok sa hrajú mierotvorcov a na druhej strane robia všetko preto, aby oheň vojny a nepokojov nevyhasol. Šialené, neprípustné a zákerné!,“ nešetrí Viktorín ani Nemcov.

Pomocnú ruku hľadaj len na konci vlastného ramena

„Škoda, že píšem o realite súčasnosti. Preto opakujem, nie západné štáty, nie EU, nie NATO budú pomáhať Slovensku, ak by došlo k najhoršiemu. My sami si budeme musieť pomôcť. Je to ťažké, ale spoľahnúť sa na suseda sa neoplatí ani v normálnom živote, nie to ešte v takejto situácii, akou je obrana. Je to skutočne veľká výzva aj pre súčasnú vládu, ako chrániť objekty kritickej infraštruktúry. Lebo destabilizovať štát sa dá rôznym  spôsobom a to vedia aj v PS,“ varuje Viktorín, podľa ktorého v tejto situácii treba prijať racionálne, no tvrdé kroky. Len s nimi občan pocíti záujem o jeho bezpečie. A práve tomu musíme venovať zvýšenú a neustálu pozornosť.

„Dnešní priatelia môžu byť zajtra našimi nepriateľmi,“uzatvára Viktorín.

Šokujúce zistenia o Nord Streame: Zelenskyj vedel o akcii, podľa médií bola vykonaná v "noci plnej alkoholu"
Výbuchy na plynovodoch Nord Stream v septembri 2022 boli výsledkom skromnej ukrajinskej tajnej operácie. S odvolaním sa na množstvo ukrajinských a západných predstaviteľov The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že sabotáž vykonala šesťčlenná... Čítať ďalej
16 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik