Čo sa deje pri Kursku?
19 | 08 | 2024 I Milan Laca

Ukrajinské ozbrojené sily sa začali premiestňovať smerom na Kursk.

Čo chcú dosiahnuť a čo robí ruská armáda?

Presúvajú sa

Ozbrojené sily Ukrajiny začali presun v smere na Kursk. Veliteľ ruských špeciálnych síl Achmat generál Apti Alaudinov informoval o akciách ukrajinských jednotiek. Situáciu má podľa neho pod kontrolou ruská armáda. Veľké nepriateľské sily boli zničené, povedal Alaudinov.

Pokusy o útok 

Včera bol veľmi ťažký deň, došlo k niekoľkým vlnám útokov zo strany nepriateľa. Väčšina nepriateľov, ktorí včera postúpili, bola zničená. Časť ich vybavenia bola tiež zničená. Alaudinov zároveň upozornil, že ukrajinské ozbrojené sily sa presúvajú, aby sa pokúsili zaútočiť z druhej strany, ale ruská armáda všetko kontroluje, eviduje a je pripravená stretnúť sa s nepriateľom.

Bielorusko oznámilo, že je pripravené reagovať na provokácie Kyjeva
Minister obrany Bieloruska Chrenin: Minsk je pripravený reagovať na provokácie Kyjeva Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin uviedol, že skupina vojakov zameraná na posilnenie hranice s Ukrajinou je už na mieste. Informovala o tom agentúra RIA... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Ukrajinskí vojaci sa vzdávajú 

Ako povedal Alaudinov, vojaci ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti sa začali vzdávať. Generál poznamenal, že Achmat a ďalšie jednotky systematicky ničia protivníkov, ktorí sa snažia dosiahnuť prielom. Ukrajinská armáda podľa neho navyše začala skladať zbrane. Zajali 19 ukrajinských vojakov.

Veľké straty

Podľa ruského ministerstva obrany k 18. augustu stratili ukrajinské ozbrojené sily počas bojov v Kurskom smere viac ako 3 460 vojakov, 50 tankov, 25 bojových vozidiel pechoty, 45 obrnených transportérov, stovky bojových obrnených vozidiel a viac ako sto áut  a protilietadlové raketové systémy.

Čo píšu Ukrajinci

Ukrajina pokračuje v dosahovaní svojich cieľov v Kurskom regióne v Rusku. Ráno 19. augusta sa podarilo zajať ruských vojakov, vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. "Veliteľ (Syrskyj) informoval aj o nových detailoch operácie v Kurskej oblasti. Plníme naše ciele. Som vďačný za každý výsledok pri ničení okupanta. Pracujeme na poskytnutí zbraní a potrebných silných riešení partnerom našich akcií na fronte", uistil Zelenskyj.

Čo píšu iní...

Ak Rusko nebude rokovať, ukrajinské ozbrojené sily budú pokračovať v operácii v Kurskej oblasti napísali The Times. „Ak Putin neurobí žiadne ústupky a odmietne rokovať s výnimkou svojich podmienok, Kyjev nebude mať inú možnosť, ako zostať v Kurskom regióne a posunúť sa ďalej, aby zvýšil tlak na Moskvu V očakávaní tohto scenára Ukrajina zriadila úrad vojenského veliteľa v okupovanej Kurskej oblasti, ako ukážku novej frontovej línie v konfrontácii s Moskvou“, píše sa v článku. Noviny zároveň prinášajú argumenty, prečo môže táto stratégia zlyhať. Jednotky, ktoré v súčasnosti bojujú v Ruskej federácii, môžu byť potrebné v Donbase, kde Rusi pokračujú v postupe. Inak sa v obrane Ozbrojených síl Ukrajiny objavia „zraniteľné medzery“, ktoré môže Ruská federácia využiť", napísali noviny.

Rusi rýchlo postupujú na kľúčové ukrajinské mesto. Jeho pád by Putina priblížil k jednému z jeho cieľov
Ruské jednotky na Donbase rýchlo postupujú smerom ku kľúčovému mestu Pokrovsk. K ich spomaleniu neviedol ani prekvapivý vpád Ukrajincov do Kurskej oblasti. Ak sa Rusom podarí dobyť Pokrovsk, otvorilo by to cestu k jednému z vyhlásených vojnových... Čítať ďalej
18 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik