"Viem, čo EÚ robí vo Vietname." Neuveriteľný príbeh pre verejnosť
18 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nenapraviteľná EÚ – platí kde a za čo. Vráti sa svetové kultúrne centrum a ekonomika po tisícročiach do Ázie? Český veľvyslanec vo Vietname Hynek Kmoníček v diskusii poukázal na to, ako sme ako Európania úplne zavádzaní vývozom demokracie, ktorú Východ nechce a nechápe. Typickým príkladom je prípad obmedzení lovu tuniaka. Kariérny diplomat tiež ukázal, prečo sa Vietnamcom najviac páči Paríž alebo Benátky, na dohľad od Hanoja.

"Naším základným problémom v Európe, ak nechceme ekonomicky a demograficky stratiť, je, že sa musíme pozrieť na to, ako situácia skutočne vyzerá. Zdá sa, že kyvadlo dejín sa vracia tam, kde sme už boli. To znamená, že najsilnejšie a najväčšie ekonomiky budú v Ázii. Môžeme sa proti nim nejakým spôsobom brániť colnými zákazmi a sankciami, ale vydržíme len dovtedy, kým nebude politický tlak na nás taký, že sa budeme musieť prestať ekonomicky brániť a umožniť im prístup na trh," povedal Kmoníček, informujú české Parlamentní listy.

Ako nám (ne)rozumejú

"Kľúčovou otázkou je, kedy a či vôbec Ázia dosiahne takýto politický tlak. Som zástancom toho, že sme ho úplne nestratili. Viem však, s čím sa Európska únia vo Vietname zaoberá. Ochrana životného prostredia a ochrana národnostných menšín. Niežeby to nebolo dôležité. Je to dôležité. Ale nie je to najdôležitejšia vec a určite to nie je jediná vec, ktorú tam musíme urobiť. Ak však chceme robiť niečo iné, Vietnamci nám to musia dovoliť. Aby nám to dovolili, musíme na nich vyvíjať určitý tlak. V momente, keď nám Vietnamci už sedem rokov nedovoľujú dovážať české salámy a klobásy, prvá vec, ktorú by som urobil, by som im zakázal dovážať aspoň dva druhy ryže. A o dva týždne to zmenia. Ale neurobíme to, pretože sa na tom dohodneme v celej EÚ, a to by bolo komplikované a musíme im hodnotovo ukázať, že sa to tak nerobí a oni sa tomu prispôsobia," povedal Kmoníček pre niekoľko desiatok záujemcov.

"Ako príklad uvediem klasický príklad vojen s Áziou - je to jediný spôsob, ako sme Vietnamcom v posledných rokoch ublížili a ako to dopadlo. Na každom stretnutí s každou vietnamskou delegáciou, všade v Európe, za nami príde Vietnamec a povie – urobte niečo so žltou kartou. To ich strašne trápi. Čo je to žltá karta? Keď Vietnamci lovili tuniaka takým spôsobom, že v mori nezostalo nič, EÚ sa nakoniec nahnevala a dočasne zakázala dovoz vietnamského tuniaka do Európy. Výsledkom bolo, že Vietnamci kvôli nim začali strácať pomerne značné peniaze. Čo urobili? Okamžite k nám pribehli a povedali – čo by sme mali urobiť, aby sme opäť uvoľnili vývoz tuniaka. A my sme im povedali - takže sa budete musieť správať ako naše lode. To znamená loviť len v rybárskej sezóne, loviť tam, kde sa má loviť, iba v čase, keď sa má loviť, a najmä umiestňovať na lode tie elektrické stroje, ktoré ukazujú, kde sa loď nachádza a ako dlho tam bola. Vietnamci mysleli a potom reagovali klasickou vietnamčinou a ázijčinou," povedal diplomat a pokračoval: "Povedali - tak my to urobíme, ale nemáme peniaze na stroje. Takže EÚ ich za nich kúpila. A Vietnamci hovoria – zrušíte žltú kartu? A Zväz povedal, že ešte nie, že to musí fungovať. A Vietnamci hovoria - nie sme trénovaní a nevieme, ako to riadiť. EÚ zaplatila program na jeho zriadenie, spustenie, Vietnamci s nimi po prvýkrát vyplávali na more - a tam ich vypli!"

"AU!" TOTO ZVEREJNILO MK SR v súvislosti s Nadáciou Milana Šimečku
Ministerstvo kultúry (MK) SR trvá na svojich tvrdeniach, ktoré uviedlo na tlačovej konferencii 15. 8. 2024 a ktorými zmluvu medzi Fondom na podporu umenia (FPU) a Nadáciou Milana Šimečku, uzavretú v júli 2024 označilo za neštandardnú. Trváme aj na... Čítať ďalej
18 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Takže už nič

"Tak sme išli znova za Vietnamcami a povedali sme - toto nič nevyrieši, tuniaka nebudete nosiť stále. Kým to EÚ neuvidí, nemôžeme ich spočítať a nič nezarobíte. Jednoducho nič. A Vietnamci povedali - nemôžeme to urobiť! Neexistuje žiadny právny základ, ktorý by si vynútil zapnutie. EÚ im pomohla napísať zákon. Bol veľmi podobný európskemu. Čo si myslíte, že urobili Vietnamci, keď videli zákon? Nič! Pretože v zákone nebola žiadna sankcia," vysvetlil Kmonicek.

"Takže bola vykonaná revízia zákona a boli uložené naozaj "vysoké" pokuty. Samozrejme, Európska únia to urobila znova. Pokuty však budú vyberať Vietnamci. A potom to prišlo - najväčšia rybárska loď, ktorá plienila tuniaka na polovici planéty a bola vietnamská, ju nezapla, Vietnamci na ňu skočili a povedali - chceme pokutu. Prevádzkovateľ lode však povedal, že neudelí žiadnu pokutu, pretože loď nie je jeho. A Únia odpovedala - tak nech za to zaplatí majiteľ lode. A majiteľom lode bola čínska banka. Myslíte si, že čínska banka niekedy v histórii zaplatí vietnamskému štátu? Po dvetisíc rokoch vojen a tom, že Čína do značnej miery diktuje, čo sa deje vo Vietname," zdesil prítomných veľvyslanec Kmoníček.

"Podľa môjho názoru jediná vec, ktorú môžete vidieť v tomto modelovom príbehu, je, že jediná vec, ktorá čiastočne funguje s Áziou, je úplná reciprocita. Nie aby sme sa snažili byť dobrí, pretože sa budú hanbiť a budú sa snažiť byť nami. Nebude! Len sa nám smejú. Je potrebné prestať posielať nezmyselné poznámky o tom, ako by sa mali začať správať, aby sa stali Európanmi. Nechcú byť Európanmi."

Je tu však určitý protiklad

"Chcú byť Európanmi. Ale podľa ich vlastných podmienok. A opäť vietnamský prípad. Najnovším hitom Vietnamu je, že približne polovica jeho ekonomiky patrí dvom spoločnostiam, ktoré majú niečo spoločné, patriace Vietnamcom, ktorí prišli v roku 2014 z ukrajinského Charkova. V skutočnosti sprivatizovali päťdesiat percent štátu. Jedným z ich veľkých programov je, že začali budovať nádherné zábavné parky po celom Vietname – splnenie vietnamského sna. Predstavte si, že asi 30 minút bezplatným autobusom z Hanoja sa dostanete na miesto, kde Vietnamci postavili úplne nové Benátky. Sú tu gondoly, večer koncerty, pirátska bitka a polovica je zadarmo. Jednoducho tam vybudovali Európu. Inde postavili Paríž, kde jazdia Citroeny. Ich Európa je však v niektorých ohľadoch iná. Ázijská Európa je ideálna – nie sú v nej žiadni Európania. Je to jednoducho kultúrne a historicky dôležitý polostrov na konci Ázie, o ktorom mi povedal čínsky minister zahraničných vecí asi pred tridsiatimi rokmi. Pretože Európa by mala vyzerať takto: mala by vyzerať ako Benátky, mala by byť nová, mali by tam byť gondoly, každý by mal jesť kuracie pazúry a človek by mal hovoriť vietnamsky. Pretože keď príde do skutočných Benátok, tak má gondolu za päťdesiat eur, pozerajú sa na neho ako na divného malého Ázijca a nemôžu sa s nikým rozprávať," uzavrel Kmoníček.

"Takže to nie je tak, že Aziati nechcú byť Európania. Chcú mať kultúrne výsledky Európy. Ale určite nepôjdu našou cestou bohatej strednej triedy, ktorá bude mať hodnoty našej strednej triedy."

Podľa Kmoníčka ide o to, že celá európsko-americká civilizácia, ako ju poznáme, je založená na právach jednotlivca. "Najcennejšou vecou je pre nás naša osobná sloboda. Že si môžeme vybrať, koho chceme, a potom byť prekvapení. A nikto do toho nesmie zasahovať. Táto sloboda je cennejšia ako akékoľvek iné slobody. Čínske a ázijské názory sú opačné," vysvetlil Hynek Kmoníček.

"AU!" TOTO ZVEREJNILO MK SR v súvislosti s Nadáciou Milana Šimečku
Ministerstvo kultúry (MK) SR trvá na svojich tvrdeniach, ktoré uviedlo na tlačovej konferencii 15. 8. 2024 a ktorými zmluvu medzi Fondom na podporu umenia (FPU) a Nadáciou Milana Šimečku, uzavretú v júli 2024 označilo za neštandardnú. Trváme aj na... Čítať ďalej
18 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik