Stíhačka F-16 so slovenským pilotom uskutočnila 1. oficiálny let nad Slovenskom
18 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Slovenská stíhačka F-16 so slovenským pilotom uskutočnila v nedeľu prvý oficiálny let nad územím Slovenska. Informujú o tom Ozbrojené sily (OS) SR na sociálnej sieti.

"Prvý slovenský pilot úspešne dokončil prvý zalietavací let stíhačky 4+ generácie F-16. Týmto sme dosiahli ďalší historický míľnik v modernizácii slovenského vojenského letectva," približujú OS SR.

Prípravy na zalietavací let trvali viac ako dve hodiny. Lietadlo bolo dôkladne skontrolované a na let pripravené už slovenským technickým personálom.

Najmodernejšia verzia stíhačky F-16 Block 70 v Európe je podľa Ozbrojených síl SR pripravená slúžiť a chrániť vzdušný priestor Slovenska s maximálnou efektivitou. "Už dnes je jasné, že 'Slovak Falcons' budú neoceniteľným prínosom pre bezpečnosť Slovenska," podotýkajú OS SR.

S prvým letom slovenského pilota F-16 nad Slovenskom súvisel aj historicky prvý sonický tresk v slovenskom vzdušnom priestore spôsobený prevádzkou slovenskej stíhačky F-16 Block 70.

Prvé dve slovenské stíhačky F-16 pristáli na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách 22. júla večer. Tretia slovenská stíhačka F-16 by mala na Slovensko doraziť v októbri. Ďalších päť lietadiel by malo priletieť v roku 2025. Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) by tak malo byť od roku 2025 Slovensko schopné chrániť svoj vzdušný priestor samostatne, bez pomoci susedných krajín.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.

DRÁMA! V obľúbenom dovolenkovom raji sa strieľalo! Hlásia zranených!
Hádka pätice mužov s majiteľom baru na gréckom polostrove Chalkidiki sa podľa svedkov skončila streľbou. Informoval o tom portál Tvnoviny.sk. Konflikt majiteľa baru a piatich Bulharov vyústil v preplnenom podniku do útoku s nožmi a do... Čítať ďalej
18 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik