Exminister školstva o lúči nádeje. Skončí sa vojna na Ukrajine?
18 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nemecká koalícia sociálnych demokratov, liberálov z FDP a zelených sa rozhodla znížiť budúcoročný rozpočet. A prerušili ďalší tok peňazí na Ukrajinu. Aj toto môže byť podľa exministra školstva Juraj Draxler indícia a svetielko nádeje pre Ukrajinu. Skončí sa vojna na Ukrajine? Exminister prináša svoj pohľad.

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu Nemci váhali s poslaním pomoci na Ukrajinu a okrem prilieb toho veľa neposlali. Postupom času sa však SRN stala druhým významným poskytovateľom pomoci Ukrajine po USA a dnes masívne podporujú brániacu sa krajinu. Aj keď stále neposlali rakety dlhého doletu Taurus vláde v Kyjeve, o ktoré ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prosí v prestávkach v podstate dva roky.

Nemeckí predstavitelia nechcú poslať rakety Taurus na Ukrajinu, čo Scholz zopakoval vo februári tohto roku, podľa DPA s tým, že sa obáva eskalácie napätia a zatiahnutia Nemecka do vojny. Správy prevzalo aj Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Podľa informácií nemeckých novín Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung () sa koalícia vedená kancelárom Olafom Scholzom rozhodla prerušiť tok peňazí na Ukrajinu. Správu zachytil aj server najčítanejších nemeckých novín Bild.

"Táto správa by mohla vyvolať hnev v Kyjeve: federálna vláda už neposkytuje Ukrajine žiadne ďalšie platby pomoci – pretože podľa súčasného rozpočtového plánovania už nie sú žiadne peniaze," uviedol server a dodal, že pokyn prišiel od sociálneho demokrata Scholza a ministra financií Christiana Lindnera z liberálnej FDP.

Podľa správy poslal Lindner 5. augusta list, v ktorom požiadal ministra obrany SPD Borisa Pistoriusa (64), aby zastavil platby. Lindner v ňom napísal, že "nové opatrenia" by sa mali prijať len vtedy, ak sú "zabezpečené finančné prostriedky" v rozpočtových plánoch na tento rok a nasledujúce roky. Musí sa zabezpečiť, aby sa dodržiavali "horné hranice".

Platby, ktoré už boli schválené na rok 2024, sa budú uskutočňovať normálne. Má to byť až 8 miliárd eur, čo zodpovedá približne 200 miliardám korún. Budúci rok však Kyjev dostane z Berlína maximálne 4 miliardy. Andreas Schwarz, ekonomický expert nemeckých sociálnych demokratov, potvrdil, že už nie sú peniaze na ďalšie výdavky, takže ďalšie ukrajinské žiadosti o finančnú pomoc sa už neriešia.

Opozičnej CDU sa nepáči, že vládnuca koalícia tak rýchlo zmrazila pomoc Ukrajine. Prakticky zo dňa na deň.

Bild poukázal na to, že napriek plánovaným úsporám koalícii stále chýba približne 12 miliárd eur, ktoré by mala niekde ušetriť.

Celá EÚ bude podporovať Ukrajinu z výnosov zo zmrazených ruských aktív. "Neexistuje lepší symbol alebo využitie peňazí Kremľa, ako urobiť z Ukrajiny a celej Európy bezpečnejšie miesto pre život," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom potvrdilo, že USA budú naďalej podporovať Ukrajinu.

"Ukrajina je kľúčovým regionálnym strategickým partnerom, ktorý vyvinul značné úsilie na modernizáciu svojej armády a zvýšenie interoperability s NATO. Naliehavou prioritou bezpečnostnej pomoci zostáva poskytnúť Ukrajine vybavenie, ktoré potrebuje na obranu vo vojne s Ruskom. K dnešnému dňu sme poskytli vojenskú pomoc vo výške viac ako 55,4 miliardy dolárov, odkedy Rusko 24. februára 2022 začalo úmyselnú, nevyprovokovanú a brutálnu inváziu na Ukrajinu," uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Nemecko zatiahlo brzdu Ukrajine! Nebude posielať peniaze!
Nemecká koalícia sociálnych demokratov, liberálov z FDP a zelených sa rozhodla znížiť budúcoročný rozpočet. A prerušili ďalší tok peňazí na Ukrajinu, píšu české parlamentní listy. Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu Nemci váhali s poslaním pomoci... Čítať ďalej
18 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Názor exministra školstva Juraja Draxlera preberáme v plnom znení

Niektoré indície ukazujú, že poradca prezidenta Zelenského Podolyak možno hovoril pravdu, keď spomenul, že inváziu do Kurskej oblasti urobili preto, aby sa lepšie pripravili na mierové rozhovory.

O tom, že obe strany tajne rokujú o prímerí a dokonca sú už dosť ďaleko, hovoria aj iné zdroje (z ukrajinskej strany napr. Arestovyč - ten tiež tvrdí, že Američania o vtrhnutí do Kurska informovaní neboli, čo je veľmi podstatná informácia).

Svedčia o tom aj ďalšie indície - nemecký Franfurter Allgemeine Zeitung napríklad práve prišiel so správou, že nemecká vláda v tichosti zastavuje finančnú pomoc Kyjevu.

Akoby sa pripravovali na možnosť, že už bude zbytočná.

Svojím spôsobom o tom svedčia aj iné, na prvý pohľad akoby nesúvisiace veci:

WSJ tento týždeň prišiel s opisom toho, ako vraj Nord Stream vyhodili do vzduchu Ukrajinci.

Môže to byť náhodné načasovanie, ale tie sa v amerických mediálno-vládnych manévrov dejú málo. Alebo to možno vidím príliš konšpiratívne. Ale treba sa opýtať, prečo sa ten článok teraz zjavil. Znie to trochu aj tak, akoby sa niekto snažil pohroziť Kyjevu: ak budete rokovať s Rusmi, alebo nebudete pri rokovaniach na slovo poslúchať, kadečo o vás zverejníme (či už je samotný príbeh pravdivý alebo nie, ja mám tendenciu veriť Seymourovi Hershovi, ktorý má slušnú históriu spoľahlivých informácií, že išlo o americkú akciu. V tom prípade sa to tí teraz chystajú pomerne drsne hodiť na krk Kyjevu.)

Hovorím to aj preto, že v americkej tlači sa práve teraz začali objavovať vyjadrenia, ako vraj sú cesty k rokovaniam zarúbané a podobne. Vraj sa išli obe strany dohodnúť, že si nebudú napádať energetickú infraštruktúru, ale teraz sa tak dohádali, že už rokovať nebudú.

Akoby chcel niekto pohroziť Ukrajincom, že príliš rýchlo prímerie uzavrieť nemajú. Pripomína to vyjadrenia, ktoré zo Západu zneli na jar 2022, keď bol mier na dosah ruky. Zrazu začalo znieť, predtým ako Ukrajinci čokoľvek povedali, že Ukrajinci na rokovania už nevidia priestor - pričom najprv to znelo zo Západu.

Ale bez ohľadu na to, k čomu ich ktorá zaápadná krajina tlačí, Ukrajinci sú do rokovaní tlačení samotnou situáciou.

Na jednej strane sa im podarila spomínaná invázia. Tá odhalila aj všetku tú postsovietsku ťarbavosť, ktorá v častiach Ruska stále panuje - bolo dosť otrasné čítať si v autentických ruských zdrojoch to, ako ľudia od Sudže utekali bez toho, aby ich niekto organizoval alebo aspoň informoval, pričom v Kursku sa prvý týždeň o nich oficálne orgány takmer nestarali, bolo to na dobrovoľníkov. Proste fiasko, podobne ako pri odvodoch na front pred rokom.

Na druhej strane na samotnom fronte na Ukrajine Rusi momentálne postupujú, plus úspešne zničili Ukrajincom práve veľké časti energetickej infraštruktúry. Ak to bude pokračovať, čaká ich veľmi zlá zima.

Úspech v Kursku môže prímeriu pomôcť tým, že kyjevská vláda bude konať akoby nie úplne kapitulačne, ale v momente aspoň nejakého úspechu, ktorý je možné propagandisticky ešte značne zveličiť. Prezident a ľudia okolo by tak pred svojím národom nevyzerali ako úplne porazení.

Pričom strata východných území ich trápi len z propagandistického, určite nie reálneho hľadiska. Stratené sú tak či tak a s nimi aj voličstvo, ktoré by tak či tak dnešný režim nevolilo. Ukrajina sa tak stane politicky jednoliatejšou, čo mnohým ľuďom v Kyjeve vyhovuje oveľa viac ako to oficiálne priznávajú.

Len to celé nejako propagandisticky vymanévrovať.

Z tohto hľadiska to nevyzerá zle, ak sa to vôbec dá takto povedať po tých strašných jatkách.

Ale je to len lúč nádeje. Veľmi zaujímavé teraz bude sledovať, ako sa budú vyjadrovať západní politici. Bude konečne mier - s garanciami neutrality, odzbrojením nacionalistov a, na druhej strane, aspoň nejakými ústupkami Ukrajine - alebo bude nebodaj tento hnusný a v mnohom nezmyselný konflikt pokračovať?

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik