Tajné spisy a manipulácie: Obhajcovia Kováčika prehovorili o zákulisí vyšetrovania
17 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Obhajcovia bývalého špeciálneho prokurátora tvrdia, že jeho kauza je zneužívaná na manipuláciu verejnosti. Ostro kritizujú postupy vyšetrovateľov a prokurátorov. V rozhovore s Mimi Šramovou advokáti Erik Magál, Jakub Križan a Ján Kršiak odkrývajú zákulisie mediálne sledovanej kauzy.

Advokáti exprokurátora Dušana Kováčika reagujú na zavádzajúce vyjadrenia prokurátorov Daniela Lipšica a Michala Šúreka v médiách, manipulácie šírené sudkyňou a bývalou členkou Súdnej rady Katarínou Javorčíkovou na politickom proteste progresívnych liberálov, ale aj lži exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Prerušenie trestu nie je rozhodnutím o vine

Prerušenie výkonu trestu Dušana Kováčika vyvolalo búrlivé reakcie politikov a prokurátorov. Jeho obhajcovia však tvrdia, že ide o štandardný postup a odmietajú obvinenia z ovplyvňovania súdov. "Nejde o žiadne rozhodnutie o vine a treste zo strany ministra spravodlivosti," vysvetľuje Erik Magál. Podľa neho ide o bežný postup v rámci dovolacieho konania a tvrdí, že verejnosť je zavádzaná nepravdivými informáciami.

Pochybné výpovede kajúcnikov?

Kováčikovi obhajcovia spochybňujú dôveryhodnosť kľúčových svedkov proti Kováčikovi. "Sú to osoby, ktoré majú mimoriadnu motiváciu sa vykupovať práve svojimi výpoveďami," upozorňuje Jakub Križan. Poukazujú na rýchle prepustenie svedkov z väzby po výpovediach proti Kováčikovi.

Nezákonné praktiky vyšetrovateľov?

Advokáti tvrdia, že vyšetrovatelia vedú "technické spisy" a fiktívne konania. "Verejnosť úplne nechápe tú obrovskú nebezpečnosť takýchto fiktívnych spisov," varuje Magál. Podľa nich to umožňuje nezákonné odpočúvanie a porušovanie ľudských práv.

Kauza Rozuzlenie: Fiasko vyšetrovania?

Nedávne zrušenie obvinení v kauze Rozuzlenie vidia obhajcovia ako potvrdenie svojich tvrdení. "Celé to konanie bolo nezákonné," konštatuje Magál. Poukazujú na politické pozadie spustenia tejto kauzy.

Čo prinesie augustové pojednávanie?

Advokáti sú presvedčení o nevine Kováčika v kauze "úplatku v knihe". Očakávajú oslobodzujúci rozsudok na blížiacom sa pojednávaní. "Celé konanie je založené výlučne na výpovedi nedôveryhodného svedka," tvrdí Magál.

Prípad Dušana Kováčika tak naďalej zostáva v centre pozornosti. Jeho obhajcovia však tvrdia, že nejde o hľadanie spravodlivosti, ale o politický boj vedený prostredníctvom médií a manipulácie verejnej mienky.

Michal Šimečka reaguje na informáciu o jeho odvolávaní
Líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka si myslí, že jediným dôvodom jeho prípadného odvolávania z funkcie podpredsedu parlamentu bude pomsta za dobrú opozičnú prácu. Uviedol to v reakcii na piatkové vyjadrenie premiéra... Čítať ďalej
16 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik