Prekvapivý postup Ukrajiny do Ruska je pre Bidena dilemou
17 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Ukrajina v posledných dňoch hrotí situáciu v bojoch a ich bleskový útok na ruské územie prekvapil nielen Rusov. Dokonca aj Američania sú ním šokovaní. Prezident Joe Biden vraj absorbuje dopad celej udalosti a momentálne nevie, ako by mali Spojené štáty postupovať.

Ukrajinská armáda minulý týždeň nečakane spustila bleskový útok na ruskú Kurskú oblasť a hlási úspešný postup. Dokonca aj vo Washingtone, kde v súčasnosti vyhodnocujú vplyv vojny na politickú a vojenskú dynamiku, sú prekvapení celou udalosťou, informuje o tom stránka BBC.

Dilema

Jednou z vecí, o ktorých Washington v súčasnosti uvažuje, je dilema, ako a či môže Ukrajina použiť zbrane dodané Američanmi. Podľa vojenských analytikov je ukrajinský útok na Kursk najväčším vpádom zahraničnej armády do Ruska od druhej svetovej vojny.

Americká vláda navyše trvá na tom, že Ukrajina ju pred útokom vopred nevarovala. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že Washington s akciou "nemá nič spoločné".

Pokiaľ ide o použitie amerických zbraní, hovorcovia Bieleho domu, Pentagonu a ministerstva zahraničných vecí oficiálne nepotvrdili, či sú použité, ale podľa BBC sa zdá byť úplne jasné, že sú, vzhľadom na závislosť Ukrajiny od zbraňových systémov USA a NATO.

USA zásobujú Ukrajinu

USA sú najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu. Napríklad v máji tohto roku Biden povolil použitie amerických zbraní na útok cez hranice do Ruska, ale len v obmedzenom dosahu Charkovskej oblasti, ktorá bola pod ruským útokom.

"Majú povolenie na použitie v blízkosti hraníc, keď sa (ruské vojenské zariadenia, pozn. red.) používajú na druhej strane hranice na útoky na konkrétne ciele na Ukrajine," povedal Biden v júni. "Neschvaľujeme útoky 200 míľ do Ruska a neschvaľujeme útoky na Moskvu, na Kremeľ," dodal vtedy.

O niekoľko týždňov neskôr bolo rovnaké povolenie rozšírené na akékoľvek miesto pozdĺž hraníc, kde sa ruské sily pripravovali na útok na Ukrajinu.

Lukašenko hrozí jadrovým úderom!
Lukašenko pohrozil jadrovým úderom v prípade narušenia bieloruskej hranice. Vyzýva na rokovania o ukončení vojny na Ukrajine. Varovanie Bieloruský prezident Alexander Lukašenko pohrozil jadrovým úderom, ak dôjde k narušeniu bieloruských hraníc.... Čítať ďalej
17 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik