JE TO GLORIFIKÁCIA VRAHA: Prečo exhovorkyňa GP BOJKOTUJE nový film o Černákovi
17 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Andrea Predajňová, ktorá sa po svojom pôsobení ako hovorkyňa na Generálnej prokuratúre SR stiahla z verejného života, už nemohla ďalej mlčať. Film "Miki" o notoricky známom mafiánskom bossovi Mikulášovi Černákovi ju prinútil prehovoriť. V obsiahlom príspevku na sociálnej sieti sa zamýšľa nad varovnými signálmi mediálnej manipulácie a nebezpečného relativizovania zločinu.

Mediálna hra s ohňom

"Prečo nepôjdem do kina na film Miki," začína Predajňová svoj príspevok a následne opisuje, ako už v roku 2016 TV Markíza a týždenník Plus 7 dní spustili sériu článkov, ktoré vykresľovali Černáka ako "nespravodlivo perzekvovanú osobu".

"Táto skutočnosť vtedy zodvihla zo stoličky prokurátorov a urobili tlačovú besedu," spomína Predajňová. "Dňa 3. 11. 2016 sa posadili za mikrofóny 3 prokurátori: vtedajší námestník GP SR pre trestný úsek P. Šufliarsky, ktorý má nesporný podiel na odsúdení M. Černáka, a ďalší 2, z toho bola jedna žena - prokurátorka, ktorí dozorovali ďalšie trestné veci, v ktorých figuroval," spomína Predajňová a dodáva, že jasne vtedy deklarovali: "Mikuláš Černák nie je celebrita ani obeť systému, ale právoplatne odsúdený vrah!".

Odvážni prokurátori vs. aktivistickí novinári

Bývalá hovorkyňa dnes kriticky hodnotí prístup niektorých novinárov: "Čo bolo motiváciou týchto aktivistických novinárov? Môže sa do takejto práce pustiť príčetný novinár?" Predajňová odhaľuje šokujúce detaily: " Odpovede z GP SR na jeho novinárske otázky neskončili v článku, ale u M. Černáka! A tiež je kľúčové spomenúť, že na GP sme to vtedy vnímali ako snahu – že požiada o podmienečné prepustenie. Advokát zahmlieval a minulý rok sa tak stalo.Dotyčný novinár, ktorý svoj idol tak obdivoval, že cestoval za ním na pojednávanie do Žiliny, aby si od tohto vraha vypýtal podpis. Choré.“

Nebezpečná glorifikácia zločincov

Predajňová upozorňuje na alarmujúci trend vytvárania aury okolo tohto zločinca. "Je šokujúce, keď hlavný predstaviteľ Černáka, herec M. Ondrík, ho relativizuje. Dokonca vyhlásil, že teraz by s ním išiel aj na pivo!!!" Ďalej dodáva: "Je zarážajúce, že osoba, ktorá by mala byť zo spoločenského a morálneho hľadiska verejnosťou odsúdená, je prijímaná ako celebrita." Bývalá hovorkyňa zdôrazňuje nebezpečenstvo takéhoto prístupu: "Z M. Černáka vytvárate neškodnú a kajúcu celebritu. Toto je NEBEZPEČNÉ a ZÁKERNÉ!"

Znalecký posudok hovorí jasne

Predajňová pripomenula slová prokurátorov, ktoré odzneli v roku 2016 na tlačovej besede. "M. Černák JE ABNORMÁLNE ŠTRUKTÚROVANÁ EGOCENTRICKÁ OSOBNOSŤ S TRVALOU DISPOZÍCIOU SPRÁVAŤ SA AGRESÍVNE. MÁ TENDENCIU SPRÁVAŤ SA K INÝM OSOBÁM DOMINANTNE A MANIPULATÍVNE."

TB Generálnej prokuratúry SR o Mikulášovi Černákovi:

Etika bez morálky

Andrea Predajňová poukazuje na hlbšie spoločenské problémy, ktoré presahujú rámec jedného filmu, pričom zdôraznila, že jej motiváciou k napísaniu statusu je "úcta k obetiam a profesionálnej práci ODVÁŽNYCH policajtov, prokurátorov a sudcov". Týmto vyjadrením poukazuje na často prehliadanú stránku boja proti organizovanému zločinu - obete a tých, ktorí riskujú svoje životy v mene spravodlivosti.

Premenlivosť verejnej mienky

Predajňová prezieravo predpovedá a nastoľuje vlastnú fikciu: "Ak by M. Černáka pustili na slobodu, tak tí istí novinári, ktorí vytvorili z neho neškodnú celebritu, by volali po jeho zadržaní." Týmto poukazuje na nestálosť mediálneho sveta a verejnej mienky, ktorá sa môže rýchlo takto otočiť - "najskôr Hosana, potom Ukrižuj".

Etika bez morálky?

Najznepokojujúcejším aspektom celej situácie je podľa Predajňovej "dôsledok ETIKY BEZ MORÁLKY", o ktorom písal svetovo uznávaný sociológ Zygmunt Bauman, ktorý sa považuje za najväčšieho mysliteľa 20. storočia.

Predajňová poukazuje na širší spoločenský problém: "Žijeme v dobe relativizácie hodnôt. Ľudia sú tak zmagorení, že nevedia, čo je dobro a čo zlo. A táto relativizácia je živnou pôdou pre manipuláciu."

Nový typ človeka?

V závere Predajňová vyjadruje svoje obavy z "nového typu človeka", ktorý vzniká v dôsledku týchto spoločenských zmien. Jej slová "A ten ma desí" sú silným varovaním pred nebezpečnými trendmi v našej spoločnosti.

Tajné spisy a manipulácie: Obhajcovia Kováčika prehovorili o zákulisí vyšetrovania
Obhajcovia bývalého špeciálneho prokurátora tvrdia, že jeho kauza je zneužívaná na manipuláciu verejnosti. Ostro kritizujú postupy vyšetrovateľov a prokurátorov. V rozhovore s Mimi Šramovou advokáti Erik Magál, Jakub Križan a Ján Kršiak odkrývajú... Čítať ďalej
17 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik