SITUÁCIA NABERÁ NA PIKANTNOSTI! SNS žiada vysvetlenie dotácií
16 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

V búrlivom politickom prostredí Slovenska sa opäť rozprúdila diskusia o možnom konflikte záujmov. Tentoraz je v centre pozornosti rodina Šimečkovcov a ich údajné prepojenie na Fond na podporu umenia (FPU). Slovenská národná strana (SNS) prišla s odvážnym tvrdením a výzvou, ktorá nenecháva nikoho na pochybách o vážnosti situácie.

Rodinné väzby a štátne peniaze: Prečo Progresívne Slovensko brzdilo reformu Fondu na podporu umenia?

"Vyzývame Michala Šimečku, predsedu Progresívneho Slovenska, aby zariadil, že sa nadácia Milana Šimečku, jeho starého otca, nedotkne peňazí z Fondu na podporu umenia," znie razantné vyhlásenie SNS. Táto výzva prichádza v čase, keď sa na verejnosť dostali informácie o netradičnom podpise zmluvy medzi FPU a nadáciou v hodnote takmer 50-tisíc eur, datovanom na 7. augusta 2024.

Situácia naberá na pikantnosti, keď SNS tvrdí: "Rodina Šimečkovcov alebo ich spoločnosti, ktoré poberajú peniaze z Fondu na podporu umenia, vysvetľuje dôvod, prečo Progresívne Slovensko v parlamente blokovalo prijatie zákona a reformu o Fonde na podporu umenia."

Milióny pre Šimečkovcov? SNS hovorí o "účelových obštrukciách"

Podľa vyjadrení SNS nejde len o jednorazovú záležitosť. "Šokujúce je aj to, že nadácia s predstaviteľmi fondu podpísala zmluvy až do roku 2026. Takmer 150-tisíc eur môžu blízki rodinní príslušníci Šimečkovcov z tejto nadácie využívať," upozorňuje strana.

SNS pritom poukazuje na širší kontext: "Je zrejmé, že dochádzalo k účelovým obštrukciám, pretože rodina Šimečkovcov prostredníctvom svojich spoločností je finančne napojená na túto inštitúciu a poberala v minulosti väčšie objemy peňazí aj z iných inštitúcií Ministerstva kultúry."

Výzva k náprave: Bude Michal Šimečka konať?

Záverečná výzva SNS smeruje priamo k predsedovi Progresívneho Slovenska: "Vyzývame Michala Šimečku, aby zjednal nápravu a nekonal tak ako pani Kusá, ktorá podpisovala zmluvy so svojím otcom."

Šimečka z PS vysvetľuje, ako to je s Nadáciou Milana Šimečku
Nadácia Milana Šimečku nemá nič spoločné so slovenskou opozíciou ani predsedom Progresívneho Slovenska (PS). Uviedol to líder opozičného hnutia PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka v reakcii na koaličnú SNS, ktorá kritizovala finančné... Čítať ďalej
16 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik