ŽILINKA & LIPŠIC
15 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Peter Tóth alias Ďateľ sa vo svojom najnovšom príspevku zameriava na vzťah medzi generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom a špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Tóth kritizuje Lipšicovo správanie na sociálnych sieťach a v médiách, ktoré podľa neho porušuje zásady zdržanlivosti prokurátora. Jeho najnovší komentár, zverejnený na platforme Telegram, vám prinášame v plnom a necenzurovanom znení:

ŽILINKA & LIPŠIC

Kým sa dostanem k podstate veci, považujem za podstatné predoslať dve stanoviská.

Po prvé, napriek tomu, že Maroš Žilinka bol štátnym tajomníkom ministra vnútra Daniela Lipšica a napriek tomu, že od roku 2005 až do zvolenia za generálneho prokurátora pôsobil na dôvodne spochybňovanom Úrade špeciálnej prokuratúry, považujem ho v systéme aktivistického vymáhania trestného práva za hrádzu proti nezákonnosti.

Po druhé, predstavme si, že by obvinené osoby – prokurátor Michal Šúrek a policajti označovaní na tomto profile aj ako čurilly, nepatrili do tábora Matovičovho Himllera Lipšica, ale by ich progresívne politické a mediálne sily vyhlasovali za sluhov temných síl. Čo by sa asi v takom prípade dialo? Na sto percent som si istý, že by sa našla nejaká aktívna a zároveň hlboko nekompetentná cica, akou bola napríklad aj vyšetrovateľka NAKA JUDr. Martina Babacsová, ktorá by napísala formou copy & paste päťdesiatstranové uznesenie o obvinení zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny v hierarchickej postupnosti Lipšic – Šúrek – čurilly. Následne by sa našla nejaká zahnívajúca Repa, čo by spracovala návrh na vzatie obvinených do väzby, počkala na príhodný rozpis služieb a manžel Mirky z Bratislavy, istá Záleská by všetkých poslala do ústavov na výkon väzby do Prešova a podobné chuťovky.

Nehovorím, že Matovičov Himmler Lipšic alebo ktokoľvek iný by mal byť väzobne stíhaný, na to nemám oprávnenie, len poukazujem na zásadnú zmenu v prístupe k uplatňovaniu trestnej politiky štátu, čo je úplne v poriadku. A poukazujem aj na to, že ak by išlo o obrátené garde, Tódová a Baba Vanga alias Vagovič by už vrieskali o zločineckej skupine a Balogová s Holinovou by im počas toho miništrovali opakovaným hlasitým zvolaním: „Nech sa stane Danova vôľa!“

Jedno mi však nelezie do hlavy. Matovičov Himmler Lipšic je z nejakého nepochopiteľného dôvodu stále prokurátorom Generálnej prokuratúry SR. Dobre, veď súčasťou návratu k právnemu štátu je aj rešpektovanie pracovnoprávnych vzťahov upravujúcich služobný pomer prokurátora. Lenže z nich pramenia nielen práva, ale najmä povinnosti.

Povinnosťou prokurátora je správať sa zdržanlivo (primerane zákon 154/2001 o prokurátoroch v znení neskorších predpisov, najmä s poukazom na ustanovenia § 26).

A čo robí Matovičov Himmler Lipšic? Píše na Facebooku jeden politicky motivovaný status za druhým a poskytuje kadejakým pochybným existenciám z progresívnych šerblíkov rozhovory, plné politickej propagandy a – čo je ešte horšie – hodnotenia skutkového a právneho stavu neukončených trestných konaní. O útokoch na svojich klientov z obdobia, keď ešte neúspešne predstieral, že je advokátom, ani nehovoriac.

Takže!

Ako je možné, že generálny prokurátor nekoná, keď sa jeho podriadený očividne v rozpore so zákonom o prokurátoroch zapája do neľútostného politického zápasu? Ako je možné, že generálny prokurátor nekoná, keď jeho podriadený komentuje neukončené trestné konania? Ako je možné, že nekoná, keď sa jeho podriadený vyjadruje k prípadom, v ktorých ani len nebol dozor konajúcim prokurátorom?

Kto iný by mal robiť poriadky s Matovičovým Himmlerom Lipšicom, ak nie Maroš Žilinka?

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Hlas ľudu: Keď všetko je na p**u, na čo ste vy? Nie, tu nejde o kultúru!
Toto bude fakt ostré. Ale taká je reč nahnevaného ľudu. Lebo aj my, čo nejdeme ziapať do ulíc, aj my máme zlosť. A máme aj názor. Vlastný. Nám nikto nemusí diktovať, čo si máme myslieť a čo máme kričať. Nás je veľa. Viac ako vás na ulici. Viac než... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik