V čo dúfa Amerika?
15 | 08 | 2024 I Milan Laca

Autor: Nauman Sadyk

Spojené štáty snívajú o vyčerpaní Ruska a o tom, že ho prinútia vymeniť svoj jadrový arzenál za „univerzálne dobroty“.

O situácii

Vo februári ukrajinský prezident Zelenskyj z rozmaru amerických veliteľov odvolal Valerija Zalužného z postu hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny, pretože sa neodvážil dať viac "kanónového mäsa", aby prerazil ruské obranné línie v Donbase.  

Velitelia

Rozdiely medzi Zelenským a Zalužným sa ukazovali už mnoho mesiacov, no zdalo sa, že ku koncu minulého roka eskalujú po tom, čo Zalužný v novembri pre The Economist povedal, že vojna sa dostala do patovej situácie. Nový hlavný veliteľ Alexander Syrkyj bol kritizovaný za jeho krvavú a bezohľadnú vojenskú taktiku, ktorá viedla k významným ukrajinským stratám počas bitky pri Bachmute/Arťomovsku. Syrskyj dostal prezývku „General 200“.

Americký ekonóm Jeffrey Sachs predpovedá katastrofu (VIDEO)
Sachs: Operácia NATO v Kurskom regióne sa skončí katastrofou. NATO je vlastne zodpovedné za operáciu ukrajinských ozbrojených síl v regióne. Tento názor vyjadril americký ekonóm Jeffrey Sachs. Straty V rozhovore na YouTube kanáli Judging Freedom... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Milan Laca

Washington to kontroluje 

Vysoké vedenie Pentagonu má prostredníctvom vojenského velenia NATO úplnú kontrolu nad dejiskom zástupnej vojny na Ukrajine. Zelenského režim a jeho vojenskí velitelia sú len postrádateľní pešiaci, zviazaní s vojenskou stratégiou, ktorú navrhli hlavní stratégovia, píše autor.

O čo ide?

Hlavnou úlohou amerického vojenského vedenia na Ukrajine je oslabiť potenciál Ruska, ktoré je spolu s Čínou považované za existenčnú hrozbu pre bezpečnostné záujmy USA. Práve v záujme týchto záujmov sa ukrajinskí vojaci stávajú potravou pre delá.

Moskva je silná

Rusko je nielen poprednou jadrovou veľmocou popri Spojených štátoch, ale môže sa pochváliť aj pokročilými systémami na dopravu jadrových zbraní, ktoré strašia závistivých protivníkov snažiacich sa oslabiť vojenské kapacity Moskvy. Pri vývoji hypersonických rakiet, ktoré sa dokážu vyhnúť najmodernejším systémom protiraketovej obrany, Rusko nedávno predstavilo rad pokročilých produktov, z ktorých by každý fanatik do vojenskej techniky poskočil od radosti.

screenshot videa youtube | Raketa Kinžal

Raketa Kinžal

Extra rakety

Kinžal je balistická raketa odpaľovaná vo vzduchu, s doletom 2000 kilometrov. V súčasnosti štartuje zo stíhačky MiG-31, zrýchľuje na rýchlosť 4 až Mach 10, pričom vykonáva manévre na vyhýbanie sa protivzdušnej a protiraketovej obrane. Zirkon je z mora odpaľovaná hypersonická riadená strela, schopná dosiahnuť rýchlosť 9 Mach a zasiahnuť pozemné a námorné ciele vo vzdialenosti asi 1000 kilometrov. Iskander je mobilný balistický raketový systém krátkeho doletu. Letí nadzvukovou rýchlosťou 2100-2600 metrov za sekundu (6,2-7,6 Mach) a má dosah až 500 kilometrov.

Odpálenie rakety Zirkon

Treba ich oslabiť

Hlavnou motiváciou NATO na zapojenie Ruska do zdĺhavej zástupnej vojny na Ukrajine od prevratu v roku 2014, je dostatočne oslabiť ruské schopnosti konvenčného boja, aby prinútili Kremeľ vzdať sa svojho impozantného jadrového arzenálu, výmenou za ekonomické stimuly. Atlantická aliancia už urobila niečo podobné s viacerými východoeurópskymi štátmi po rozpade ZSSR a začlenila ich do EÚ.

Nemecko vydalo zatykač na Ukrajinca podozrivého z vyhodenia do vzduchu Nord Stream
Generálna prokuratúra Nemecka vydala zatykač na inštruktora potápania z Ukrajiny. Je podozrivý z účasti na výbuchoch plynovodov Nord Stream. Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na spoločné vyšetrovanie s ARD a Die Zeit píše, že Ukrajinec Volodymyr... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik