Šokujúce zistenia na ministerstve: Kto roky parazitoval na kultúrnych dotáciách?
15 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na dnešnej tlačovej konferencii poukázala na nezvyčajné praktiky Nadácie Milana Šimečku pri čerpaní dotácií z Fondu na podporu umenia (FPU). Prípade "zázračného prisatia" na štátny rozpočet vyvoláva vážne otázky o transparentnosti financovania kultúry.

Dotácie na tri roky dopredu? Možné len v krajine zázrakov!

"Je to neštandardné," vyhlásila rázne ministerka Šimkovičová. "Keď chcete získať z fondu nejaké financie, musíte predložiť nejaký projekt, ale ten projekt sa dá predpokladať asi iba v rámci jedného roku, či bude alebo nebude úspešný. Ale oni vedia, keďže sa poistili týmito sumami, že aj nasledujúci rok, ale aj ten ďalší rok bude tento projekt úspešný."

Generálny tajomník služobného úradu rezortu Lukáš Machala pritvrdil: "Nadácia je zázračným spôsobom prisatá na štátny rozpočet dlhé roky." Podľa jeho slov nadácia "nerealizuje aktivity v prospech Slovenska a v prospech občanov SR." Tieto závažné tvrdenia vyvolávajú oprávenné otázky o skutočnom poslaní nadácie.

Poslankyňa v komisii: Konflikt záujmov alebo len zhoda náhod?

Ministerka a jej tím nezabudli ani na pôsobenie poslankyne Zory Jaurovej (PS) vo Fonde na podporu umenia. "Nie je toto konflikt záujmov?" položil rečnícku otázku Machala. Jaurová sa bráni: "Od februára 2023 v žiadnej komisii FPU nebola." Dodáva, že zákon nezakazuje poslancovi členstvo v komisii. Ale je to etické?

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť tu:

Nové mená členov v Rade Fondu na podporu umenia sú známe!
Ministerka kultúry dnes oznámila vymenovanie šiestich nových členov Rady Fondu na podporu umenia, čím sa zabezpečila funkčnosť a uznášaniaschopnosť tohto orgánu. Rada Fondu v súčasnosti pozostáva z 11 členov, pričom dve pozície zostávajú... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik