POZOR! Ružomberskú cyklotrasu monitoruje zásahový tím, videli tam MEDVEĎA
15 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Na cyklotrase medzi Ružomberkom a mestskou časťou Biely Potok vo štvrtok spozorovali medveďa. Zásahový tím Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR tam osadil informačné tabule, ktoré upozorňujú cyklistov na zvýšenú opatrnosť pri prechádzaní. Lokalitu monitorujú. Pre TASR to uviedol vedúci odboru komunikácie ŠOP Andrej Švec.
        

"Cyklistka smerovala ráno do práce po cyklotrase v smere od Bieleho Potoka do Ružomberka. V lokalite Pri starej vápenke pred ňou nečakane vyšiel na cyklotrasu z kukuričného poľa medveď. Žena začala zvoniť zvončekom na bicykli, na čo medveď okamžite zareagoval a ušiel do blízkych krovín," opísal Švec.
        

Doplnil, že zásahový tím lokalitu už dlhší čas monitoruje, nakoľko boli odtiaľ evidované viaceré hlásenia o výskyte medveďa. Na mieste nainštalovali niekoľko fotopascí. "V súčasnosti sa v blízkosti cyklotrasy nachádzajú kukuričné monokultúry, ktoré pôsobia ako výrazný atraktant (látka podmieňujúca pohyb živočíchov ku zdroju potravy, pozn. TASR) pre medvede," vysvetlil vedúci odboru komunikácie.
        

Výskyt viacerých medveďov riešili v Ružomberku aj v minulom roku. Išlo najmä o lokality Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo či Vlkolínec. Na mestskom cintoríne zásahový tím odchytil a usmrtil dvoch synantropných jedincov medveďa, museli tam nainštalovať elektrický ohradník.

MIMORIADNE: Zmizlo len 13-ročné DIEVČA! Zúfalá prosba o pomoc: Nevideli ste ju?
Na zozname nezvestných osôb pribudlo mladé dievča. Polícia v Nových Zámkoch žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 13-ročnej Maha Barazi z Bánova, informuje portál Regiony.sk. Nezvestná je vysoká 163 cm, chudej postavy, má hnedé dlhé... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik