Nové mená členov v Rade Fondu na podporu umenia sú známe!
15 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Ministerka kultúry dnes oznámila vymenovanie šiestich nových členov Rady Fondu na podporu umenia, čím sa zabezpečila funkčnosť a uznášaniaschopnosť tohto orgánu. Rada Fondu v súčasnosti pozostáva z 11 členov, pričom dve pozície zostávajú neobsadené.

Medzi novými členmi sú výtvarník Ondrej Zimka, hudobník Richard Rikkón, literárny vedec Július Lomenčík, filozof Ján Hrkút, pedagogička Adriána Tomičová a Peter Grutka ako zástupca ministerstva kultúry.

Ministerka zároveň informovala, že v piatok bude opätovne zverejnená výzva na doručenie nominácií od starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Táto možnosť je novinkou vyplývajúcou z novely zákona platnej od 1. augusta, ktorá umožňuje samosprávam navrhnúť jedného člena rady.

Dôvodom opakovania výzvy je skutočnosť, že predchádzajúce návrhy od samospráv nespĺňali stanovené podmienky. Ministerka zdôraznila, že tvrdenia o znefunkčnení fondu sú nepravdivé a vyzvala na šírenie korektných informácií.

"Takže pre všetkých, ktorí rozširujete informácie o tom, že fond je znefunkčnený, neklamte," vyzvala kritikov na Telegrame ministerka.

Výbor o situácii v kultúre nerokoval, neprišiel dostatok poslancov
Výbor pre kultúru a médiá Národnej rady (NR) SR vo štvrtok o situácii v kultúre oficiálne nerokoval. Na mimoriadne zasadnutie neprišiel dostatok členov výboru, takže nebol uznášaniaschopný. Výbor iniciovala opozícia. Pozvala naň ministerku kultúry... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik