Našli "vinníka", alebo klamú?
15 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Rozkaz vyhodiť do vzduchu Nord Streams podľa médií vydal Zalužnyj

Rozkaz vyhodiť do vzduchu Nord Stream vydal Valerij Zalužnyj, čím porušil priamy rozkaz Volodymyra Zelenského zastaviť operáciu, tvrdí Denník Wall Street s odkazom na nemenované americké, ukrajinské a európske zdroje.

Našli "vinníka", alebo klamú?

Bývalý hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) a veľvyslanec Ukrajiny vo Veľkej Británii Valerij Zalužnyj sa vyjadril k informáciám denníka The Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorých vydal rozkaz vyhodiť do vzduchu plynovody Nord Stream.

Počas sabotáže plynovodov v septembri 2022 Zalužnyj pôsobil ako hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny, opustil ho až 8. februára tohto roku. Podľa amerických obchodných novín Zalužnyj povedal, že si nie je vedomý žiadnej takejto operácie na Nord Streams, a akékoľvek opačné návrhy označil za provokáciu.

Dodal, že "ukrajinské ozbrojené sily nie sú oprávnené vykonávať zahraničné misie, a preto sa do nich nemôže zapojiť", cituje bývalého hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného z denníka Wall Street Journal

V Spojených štátoch uviedli, že Zalužnyj ignoroval Zelenského príkaz a vyhodil do vzduchu Nord Streams

Podľa denníka The Wall Street Journal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobne schválil plán vyhodiť do vzduchu Nord Stream na jeseň 2022. Noviny zároveň poznamenali, že diskusia o sabotáži plynovodov ukrajinskými predstaviteľmi sa začala už v máji 2022. Všetky dohody však boli výlučne ústne.

Pôvodne sa plánovalo, že sa na operácii zúčastní niekoľko potápačov vrátane jednej ženy. Jej prítomnosť v posádke mala vytvoriť ilúziu priateľskej plavby.

Keď sa však CIA dozvedela o iniciatíve v Kyjeve, požadovala, aby Zelenskyj operáciu zrušil. Podľa WSJ ukrajinský vodca súhlasil s tým, že nebude vykonávať sabotáž, a vydal príslušný rozkaz hlavnému veliteľovi ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnému, ktorý ho však ignoroval. Podľa materiálu tiež Zalužného tím urobil niekoľko zmien v pôvodnom pláne. Ktoré z nich nie sú špecifikované.

Štyria vysokopostavení predstavitelia ukrajinských bezpečnostných síl, ktorí sa "buď podieľali na podkopávaní Nord Streams, alebo mali priamy prístup k informáciám o tejto operácii", v rozhovore pre publikáciu potvrdili, že Kyjev považuje plynovody za legitímne ciele útoku.

Nemecké médiá zverejnili výsledky svojho vyšetrovania výbuchov Nord Stream

K výbuchom na plynovodoch Nord Stream a Nord Stream 2, cez ktoré Rusko dodávalo plyn do Európy, došlo 26. septembra 2022. Deň predtým nemecké vydania Die Zeit, Süddeutsche Zeitung a ARD zverejnili výsledky vlastného vyšetrovania výbuchov Nord Streamu. Výbuch plynovodov podľa nich mohli vykonať traja ukrajinskí potápači zastávajúci vlasteneckú pozíciu.

Nemeckí novinári tiež zistili, že generálna prokuratúra Nemecka pre podozrenie z vyhodenia plynovodov do vzduchu vydala zatykač na Ukrajinca, ktorý pracuje ako inštruktor potápania. Zástupcom nemeckej tlače sa podarilo dostať k hlavnému podozrivému Vladimírovi Ts. Uvádzalo sa, že muž bol obvineniami mimoriadne prekvapený, okamžite začal popierať účasť na sabotáži a zložil. Miesto pobytu hlavného podozrivého zároveň nie je známe, ale predtým bol údajne na území Poľska.

Nemecko vydalo zatykač na Ukrajinca podozrivého z vyhodenia do vzduchu Nord Stream
Generálna prokuratúra Nemecka vydala zatykač na inštruktora potápania z Ukrajiny. Je podozrivý z účasti na výbuchoch plynovodov Nord Stream. Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na spoločné vyšetrovanie s ARD a Die Zeit píše, že Ukrajinec Volodymyr... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik