MV: Telové kamery už čoskoro realitou?
15 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Pilotný program zavedenia telových kamier v Policajnom zbore (PZ) by mohlo Ministerstvo vnútra (MV) SR realizovať v prvej polovici budúceho roka. Dostať by ich mali vybrané útvary Prezídia PZ. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Matej Neumann.
        

"Takáto forma dokumentovania činnosti policajtov má veľmi silný protikorupčný dopad. Je dôležitá aj pre ochranu policajtov, keďže služobné zákroky a postupy bývajú spochybňované nielen kvôli forme, akou prebehli, ale napríklad aj pre nečinnosť. Policajný zbor očakáva, že nasadenie kamier, podobne ako to vyplýva zo skúseností v zahraničí, prispeje k prehĺbeniu dôvery občanov, obyvateľov a návštevníkov SR k slovenskej polícii," vyhlásil hovorca.
        

Verejné obstarávanie na odborné poradenské služby ukončilo ministerstvo koncom júna. Analýzu by rezort chcel mať hotovú do konca roka. Malo by z nej byť jasné aj to, koľko kusov kamier bude PZ potrebovať, či aká by mohla byť cena zákazky. Po dokončení analýzy chce MV spustiť verejné obstarávanie na samotné kamerové systémy, opísal Neumann aktuálny stav projektu.
        

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský v minulosti označil telové kamery pre policajtov za nutnosť. Podobne sa vyjadrovali aj jeho predchodkyne Mária Patakyová a Jana Dubovcová.
        

Súťaž na kamerové systémy pripravovanú za ministerky vnútra Denisy Sakovej (vtedy Smer-SD, dnes Hlas-SD) zrušil Úrad pre verejné obstarávanie pre vážne deficity v transparentnosti a hospodárnosti. Pod vedením exministra Romana Mikulca (hnutie Slovensko) zrealizovalo Ministerstvo vnútra SR v decembri 2021 na nákup telových kamier prípravné trhové konzultácie.

Progresívci sa snažia rozbiť koalíciu: Hlas-SD im ukazuje chrbát
V nečakanom a pomerne zúfalom kroku sa opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) pokúsilo vniesť rozkol do radov vládnej koalície. Aký je ich cieľ tentokrát? Strana Hlas-SD, ktorú sa snažia presvedčiť, aby žiadala rekonštrukciu vlády. Predseda... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik