Demokrati v zúfalstve: Šanca ako záchranné koleso pre potápajúcu sa loď?
15 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Mimoparlamentná strana Demokrati sa ocitla na rázcestí. Ich novembrový snem sa stáva centrom pozornosti politických pozorovateľov, keďže má rozhodnúť nielen o dvoch nových členoch predsedníctva, ale aj o osude celej strany. Zlúčenie s ďalšou mimoparlamentnou stranou Šanca sa javí ako posledný pokus o záchranu politickej relevantnosti.

"Naďalej a veľmi ochotne sa plánujeme aj počas leta stretávať so stranami, ktoré prejavili záujem o rokovania k téme spájania," uviedla pre TASR hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková. Tieto slová môžu znieť ako mantra tonúceho, ktorý sa chytá každého stebla trávy.

Zatiaľ čo Demokrati tvrdia, že sú v "pravidelnom kontakte" s mimoparlamentnými stranami, realita ich vzťahov s parlamentnými stranami je menej ružová. "S parlamentnými stranami je nadviazanie dialógu náročnejšie," uviedla Kakaščíková. 

Odmietnutie na každom rohu?

Príkladom tejto "náročnosti" bol nedávny protest proti krokom vlády Roberta Fica. Kakaščíková uviedla: "PS a SaS odmietli využiť našu ponuku na spoluprácu a kapacity na to, aby sme spoločne zorganizovali podujatie. Toto rozhodnutie rešpektujeme, aj keď ho považujeme v tejto situácii za nesprávne," dodala Kakaščíková. Inými slovami, Demokrati dostali košom aj od tých, s ktorými by teoreticky mohli mať najviac spoločného.

Zlúčenie so stranou Šanca, ktorá bola jednou z piatich strán na kandidátke Demokratov v parlamentných voľbách 2023, sa tak javí ako manželstvo z rozumu. 

Na novembrovom sneme sa majú voliť iba dvaja členovia predsedníctva, pretože súčasné vedenie strany vrátane predsedu Jaroslava Naďa bolo zvolené na štyri roky v decembri 2023. Strana Šanca bola jednou z piatich strán, ktorá šla do parlamentných volieb v septembri 2023 na kandidátke Demokratov. Následne sa dohodli na zlúčení.

PREKVAPIVÝ ZVRAT: Kováčikovi právnici prehovorili - Lipšic v úzkych!
V posledných dňoch zaplavili mediálny priestor dezinformácie o kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Politici, na čele s Danielom Lipšicom, sa snažia manipulovať verejnú mienku ohľadom dovolania ministra spravodlivosti. Čo je... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik