Čo nové v bojoch v ruskom pohraničí?
15 | 08 | 2024 I Milan Laca

Ukrajina zriaďuje "špeciálnu zónu" v Kurskej oblasti.  

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily sa snažia operáciou v Kurskej oblasti dosiahnuť strategické ciele.
Chce udierať do vnútrozemia
Zelenskyj hovoril o situácii na fronte aj s vrchným veliteľom ozbrojených síl  Alexandrom Syrským. Poveril Ministerstvo obrany a diplomatov, aby pripravili zoznam nevyhnutných akcií Kyjeva na získanie povolenia na začatie úderov na ruské územie zbraňami s dlhým doletom.
Usádzajú sa na ruskom území?
Podpredsedníčka ukrajinskej vlády oznámila vytvorenie bezpečnostnej zóny v Kurskom regióne Irina Vereščukovová tiež  povedala, že ukrajinské úrady zvažujú otvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov v oblasti Kurska. Tvrdí, že ukrajinská vláda skúma možnosť „humanitárnych operácií“, s využitím vojenského personálu.
Lukašenko obvinil Západ z neochoty ukončiť "boj" na Ukrajine
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyzval na mierové urovnanie konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom spoločnosť BelTA s odvolaním sa na televízny kanál Russia 1. "Sadnime si za rokovací stôl a ukončime tento boj. Ani ukrajinský ľud, ani... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Ivan Mihale
Chcú vyvážať Rusov 

Vereščukovová oznámila, že spolu s armádou pracujú na možnej trase pre humanitárny koridor pre civilistov z Kurskej oblasti do mesta Sumy. . Jej ministerstvo vyzvalo obyvateľov ruského regiónu, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc alebo sa „chcú evakuovať na Ukrajinu“, aby ich kontaktovali telefonicky alebo e-mailom.

Zriaďujú vojenskú správu

Ukrajina zriaďuje vojenský veliteľský úrad na časti územia ruskej Kurskej oblasti, ktoré kontroluje jej armáda. Podľa ukrajinských zdrojov bol veliteľský úrad vytvorený s cieľom „udržiavať zákon a poriadok a zabezpečovať prioritné potreby obyvateľstva“. Jeho veliteľom je generál Eduard Moskaľov.

Rusi reagujú
Generálny štáb vypracoval akčný plán na ochranu Belgorodskej oblasti, povedal minister obrany Andrej Belousov na stretnutí o bezpečnosti obyvateľstva a predstaviteľov infraštruktúry v pohraničných oblastiach v Kurskej, Brjanskej a Belgorodskej oblasti. „V prvom rade hovoríme o zvýšení efektívnosti systému velenia a kontroly vojsk v interakcii s inými orgánmi činnými v trestnom konaní a správou Belgorodského regiónu“, povedal minister obrany.
Situácia v prihraničných regiónoch
V ruskom Belgorodskom regióne vyhlásili výnimočný stav vo federálnom meradle. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov informoval, že situácia v regióne zostáva mimoriadne zložitá, ukrajinská armáda ostreľuje územie každý deň, umierajú civilisti. V Kurskom, Belgorodskom a Brjanskom regióne je režim protiteroristických operácií na zaistenie bezpečnosti občanov. Zaviedli ho po vpáde jednotiek ukrajinských ozbrojených síl.
Zastavili ich
Postup ukrajinskýchjednotiek zastavili.  Ako vyhlásil náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, operácia sa skončí porážkou nepriateľa a prístupom k štátnej hranici. Apti Alaudinov, veliteľ špeciálnych síl Achmat, povedal, že ukrajinské jednotky majú za úlohu dobyť strategické objekty v Kurskom regióne, ako aj v časti Belgorodského regiónu.
Našli "vinníka", alebo klamú?
Rozkaz vyhodiť do vzduchu Nord Streams podľa médií vydal Zalužnyj Rozkaz vyhodiť do vzduchu Nord Stream vydal Valerij Zalužnyj, čím porušil priamy rozkaz Volodymyra Zelenského zastaviť operáciu, tvrdí Denník Wall Street s odkazom na nemenované... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik