VULGÁRNY útok na Šimkovičovú: Umelec neudržal nervy na uzde a KONČÍ!
14 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Uznávaný český dirigent Robert Jindra, ktorý pôsobil ako šéfdirigent Štátnej filharmónie Košice, sa rozhodol rezignovať. To čo tomu predchádzalo, vás prekvapí!

Ostrá výmena názorov na sociálnych sieťach

Jindra si nebral servítku pred ústa, keď na sociálnych sieťach označil kroky ministerky za "bezprecedentné zneužívanie moci" a "totalitné praktiky". Jindra vo svojich príspevkoch ostro odsúdil nedávne personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyzval ministerku na odstúpenie. Použil pri tom aj vulgárne výrazy, čo vyvolalo reakciu ministerstva kultúry.

Kritických statusov voči krokom ministerky mal viac

V jednom označil Šimkovičovú vulgárnym slovom p..a. Voči tomu sa vzápätí ozval rezort kultúry, podľa ktorého Jindra vo svojich statusoch vulgárne nadáva ministerke kultúry a pýta sa, či „je možné, že po svete chodí taká p**a“, alebo skonštatoval „svini, na ktorú sa varí voda“.

Rýchly spád udalostí

"Takéto vyjadrenia od zamestnanca štátnej kultúrnej inštitúcie sú šokujúce a neakceptovateľné," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku. Označilo Jindrove výroky za "hrubé porušenie etiky a morálnych princípov".

Generálna riaditeľka filharmónie Lucia Potokárová následne prijala Jindrovu rezignáciu. Inštitúcia vo vyhlásení uznala dirigentov umelecký prínos, no zdôraznila potrebu "vyjadrovať názory slušným a kultivovaným spôsobom".

Jindra vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho súkromné názory nereprezentujú postoje inštitúcií, v ktorých pôsobí. Zároveň vyjadril šok z krokov ministerky a jej tímu.

Hudobní fanúšikovia sú rozdelení

Mnohí podporujú Jindrovo právo na slobodu prejavu, iní kritizujú jeho ostrý tón. "Umelci by mali zostať apolitickí," myslí si dlhoročný návštevník filharmónie Jozef Novák.

Jaurová v centre búrky: Šimkovičová odkrýva karty o rozdeľovaní peňazí v kultúre
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová odhalila šokujúce praktiky v rozdeľovaní kultúrnych dotácií. Vo svojom videu spomína Zoru Jaurovú a ďalších predstaviteľov opozície, ktorí podľa jej slov ovládajú kľúčové rozhodovacie orgány. Koľko komisií... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik