Veriaci si púťou v Prievidzi pripomenú Nanebovzatie Panny Márie
15 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Veriaci si púťou v Prievidzi pripomenú Nanebovzatie Panny Márie. Súčasťou púte, ktorá sa bude konať 17. a 18. augusta na Mariánskom vŕšku, bude okrem svätých omší i koncert speváčky Simy Magušinovej. Informovalo o tom mesto Prievidza na svojom webe.

Farnosť Rímskokatolíckej cirkvi na území Prievidze založili začiatkom 13. storočia v čase, keď bol už s veľkou pravdepodobnosťou postavený prievidzský hrad. Ten sa nachádzal v miestach, kde teraz stojí kostol Nanebovzatia Panny Márie, a to na cintoríne. "Práve na tomto mieste, dnes nazývanom Mariánsky vŕšok, sa už od roku 1660 koná prievidzská púť. Po Nežnej revolúcii sa ustálila tradícia organizovať Prievidzskú púť ako dvojdňové podujatie počas víkendu po slávnosti Nanebovzatia preblahoslavenej Panny Márie," pripomenula samospráva.

Prievidzská púť sa začína 17. augusta vešperami vo farskom Kostole sv. Bartolomeja o 16.30 h a procesiou so sochou na Mariánsky vŕšok. Počas večera farnosť pripravila duchovný program v podobe modlitby ruženca, svätej omše a modlitby akatistu. Na Mariánskom vŕšku vystúpi o 20.00 h Sima Magušinová.
Najviac pútnikov prichádza na Mariánsky vŕšok na druhý deň púte na slávnostnú svätú omšu. Tú bude 18. augusta dopoludnia celebrovať generálny vikár Banskobystrickej diecézy Branislav Koppal.

"Púť k Nanebovzatej Panne Márii nadväzuje na históriu pútí, ktoré sa v Prievidzi konali od roku 1660. V súčasnosti neodmysliteľne patrí k duchovnému životu v Prievidzi i jej širšom okolí. Patrí medzi najväčšie púte veriacich, ktoré sa konajú na území Trenčianskeho kraja. Na hornej Nitre je z hľadiska počtu účastníkov každoročne jedným z najväčších cirkevných podujatí," dodala samospráva.

Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Prievidza.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik