Výstraha tretieho stupňa! Pozor najmä v týchto okresoch
14 | 08 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ešteže dnes nejdú na protesty. V celom Bratislavskom kraji, okresoch Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky totiž môže byť v stredu 38 stupňov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal najvyššiu výstrahu tretieho stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uviedli meteorológovia. U niektorých osôb je podľa nich vysoká pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu.

SHMÚ vydal aj výstrahy druhého stupňa, a to pre väčšinu okresov Trnavského, Banskobystrického, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja a v okrese Rožňava. Zároveň prvý stupeň platí v skoro všetkých okresoch Žilinského a Košického kraja a v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Púchov, Považská Bystrica, Humenné, Snina a Vranov nad Topľou.
Všetky výstrahy platia od 13.00 h do 19.00 h.

V lete je dobré denne vypiť asi 1,5 až 3 litre vody, deťom ju treba ponúkať

Počas horúčav by mal človek denne vypiť približne jeden a pol až tri litre tekutín, pričom základom je čistá voda. Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov, ktorých organizmus obsahuje menej tekutín. Deťom, ktoré majú nedostatočne vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, je potrebné vodu ponúkať. Poukázali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne vody. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu. Pite skôr vlažné nápoje, nie ľadové," odporučili.

Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, ktorú možno striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi. "Množstvo vody, ktoré detský organizmus potrebuje, závisí aj od veku a hmotnosti. U novorodenca sa pohybuje od 60 do 100 mililitrov na kilogram hmotnosti, u batoľaťa 120 ml na kilogram, u dieťaťa v predškolskom veku je to 100 ml na kilogram a v školskom veku 70 ml na kilogram," poznamenala zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Smäd často necítia ani seniori

Hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová poukázala na to, že dodržiavanie pitného režimu je však pre nich mimoriadne dôležité. "Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s látkami z metabolizmu," podotkla. Zároveň upozornila, že starší ľudia veľmi často trpia vysokým krvným tlakom. Apelovala preto na obozretnosť pri výbere minerálnych vôd. "Zvýšená koncentrácia sodíka vo vode by mohla ich zdravotný stav zhoršiť," dodala. Odporučila čistú pitnú vodu. Pre pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov je podľa nej pre seniorov nevhodné pitie ovocných nápojov.

NIE, NEBUĎTE TICHO!
V politike to je tak. Teda ja to tak vidím, nakoľko som ešte nikdy nebol voliť a beriem sa za absolútneho pozorovateľa: Jeden vyhrá, druhý prehrá. Demokraticky zvolený subjekt tak vládne. Sme v demokracii. Dokonca sa niekde hovorí, že vláda by mala... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Ján Marton

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik