Progresívna detektívka Bihariová odhaľuje 'zločin storočia' v rezorte kultúry
15 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Ďalšia vzrušujúca epizóda politického seriálu "Bihariová zachraňuje svet"? Neúnavná bojovníčka za spravodlivosť opäť raz odhalila šokujúce sprisahanie priamo v srdci slovenského kultúrneho života. Tentokrát ide o nič menšie ako o údajný zoznam "zakázanej literatúry" na ministerstve kultúry. Opozičná poslankyňa Irena Bihariová (PS) neváhala a zneužila toto interné nedorozumenie na ministerstve kultúry.

Bihariová sa chytá stebla

Irena Bihariová, známa svojimi útokmi na súčasnú vládu, sa pokúsila vyvolať škandál tvrdením, že ministerka Šimkovičová vytvorila zoznam "zakázanej" literatúry. Na sociálnych sieťach napísala: "Pani ministerka vydala zoznam „zakázanej“ literatúry. Podľa dokumentu ide o rizikovú literatúru s možným vplyvom na radikalizáciu osôb. Dočítame sa v ňom aj o tom, že takéto diela môžu podporovať vieru v konšpiračné teórie. Lepšie by som podobný dokument nenapísala ani ja, ktorá sa na extrémizmus a dezinformácie špecializuje celý profesný život."

Šimkovičová komentovala zoznam „zakázanej“ literatúry, do ktorého mal rezort kultúry zaradiť aj časopis Zem&Vek: „Išlo o osobnú iniciatívu zamestnankyne ministerstva kultúry. Pokyn o distribuovaní tohto materiálu nikto z vedenia ministerstva nikdy nevydal, ani nepodpísal“

Ministerka medializované tvrdenia odmieta

Ministerka kultúry Šimkovičová sa k situácii vyjadrila na svojom Telegram kanáli, kde uviedla: "Ja osobne som nič nezakázala a nedala pokyn na vytvorenie akéhokoľvek zoznamu o akom sa v médiách píše. Nikto z vedenia ministerstva nedal pokyn ani na to, aby sa takýto zoznam posielal na našich zamestnancov." 

Ministerstvo: Ide o nedorozumenie

Ministerstvo kultúry však toto obvinenie kategoricky odmieta. V oficiálnom stanovisku uviedli:
"V prípade medializovaného dokumentu, ktorý bol odoslaný zamestnancom ministerstva kultúry išlo o osobnú iniciatívu zamestnankyne Referátu krízového riadenia, bezpečnosti štátu a utajovaných skutočností.
 
O svojom úmysle distribuovať tento dokument všetkým zamestnancom Ministerstva kultúry SR a príslušným organizáciám vopred neinformovala nikoho z vedenia ministerstva. Materiál zaslala na vedomie do kancelárie ministerky na podpis iba ako informatívny materiál, ktorý bol rezortu doručený z NBAC, a to bez akéhokoľvek ďalšieho komunikovania svojho zámeru, čo s ním chce ďalej robiť.
 
V tom čase ministerku kultúry zastupoval jeden zo štátnych tajomníkov, ktorý ho vzal na vedomie svojím podpisom. Pokyn o distribuovaní tohto materiálu nikto z vedenia nikdy nevydal, ani nepodpísal.
 
Rezort kultúry zároveň zdôrazňuje, že sa v žiadnom prípade nejedná o zoznam zakázanej literatúry, ktorý by vydala ministerka kultúry alebo oficiálne Ministerstvo kultúry SR."

Šimkovičová mieša karty: Ostrá výmena s opozíciou, zmeny v FPU a baletný NÁVRAT roka!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová reaguje na aktuálnu situáciu v slovenskom kultúrnom prostredí. Vo svojom vyhlásení sa ostro ohradila voči tvrdeniam platformy Otvorená kultúra a strany Progresívne Slovensko. Ministerka sa vyjadruje k... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik