Olympijská šampiónka žaluje Elona Muska a J.K. Rowlingovú za kyberšikanu
14 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Alžírska boxerka Imane Khelif, ktorá nedávno získala zlatú medailu na olympijských hrách v Paríži, podala trestné oznámenie na francúzske úrady pre "činy závažného kybernetického obťažovania". Medzi menovanými osobnosťami v žalobe sú aj miliardár Elon Musk a spisovateľka J.K. Rowlingová, uvádza portál Dailymail.co.uk.

Trestné oznámenie na známe osobnosti po víťazstve na olympiáde v Paríži

Parížsky advokát olympijskej víťazky, Nabil Boudi, pre magazín Variety uviedol: "J.K. Rowlingová a Elon Musk sú v žalobe menovaní, okrem iných." Dodal tiež, že bývalý americký prezident Donald Trump bude súčasťou vyšetrovania, hoci nie je priamo menovaný v oznámení.

Kontroverzia okolo pohlavia

Khelif čelila intenzívnej kampani spochybňujúcej jej pohlavie potom, čo vyšlo najavo, že údajne má mužské chromozómy XY. To viedlo k jej diskvalifikácii z majstrovstiev sveta v roku 2023.

Napriek tomu jej bolo umožnené súťažiť na olympiáde, čo vyvolalo vlnu kritiky od niektorých osobností. J.K. Rowlingová na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) obviňovala Khelif, že je muž "tešiaci sa z utrpenia ženy, ktorú práve udrel do hlavy." Elon Musk zase podporil príspevok plavkyne Riley Gainesovej tvrdiacej, že "muži nepatria do ženského športu."

Obhajoba olympijského výboru

Medzinárodný olympijský výbor sa postavil za rozhodnutie povoliť Khelif súťažiť. Vo vyhlásení uviedli: "Každý človek má právo športovať bez diskriminácie. MOV je zarmútený zneužívaním, ktorému tieto dve športovkyne v súčasnosti čelia."

Advokát Boudi vysvetlil, že podaním žaloby na sociálnu sieť X chcú zabezpečiť, aby "prokuratúra mala všetky možnosti vyšetrovať všetky osoby", vrátane tých, ktorí zdieľali nenávistné správy pod pseudonymami.

Prípad Imane Khelif opäť otvára diskusiu o rodovej identite v športe a hraniciach slobody prejavu na sociálnych sieťach. Zostáva otázne, ako sa francúzske úrady k tejto citlivej téme postavia.

Svet reaguje na triumf Iman Khalif! Zrada, hanba vám...
"Prečo by ste platili peniaze za to, aby ste sledovali, ako Alžírčan bije Európanky na olympijských hrách, keď sa môžete prechádzať po Paríži a vidieť to zadarmo?" Svet reaguje na triumf alžírskej boxerky Iman Khalif, ktorá na letných olympijských... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik