Náš tradičný výrobca alkoholu sa topí v problémoch! Desiatky ľudí bez práce
14 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Vyzerá to tak, že budúcnosť slovenského výrobcu alkoholických nápojov je v ohrození. Tradičný liehovar, ktorý produkuje aj potraviny, v poslednej dobe totiž bojuje s problémami. Už dlhodobo sú jeho zisky stratové. O prácu už mali prísť desiatky ľudí a prepúšťanie pokračovalo aj v posledných týždňoch.

Likérka PRELIKA pôsobí na našom trhu už od roku 2000. V Prešove sa zameriava na výrobu alkoholických nápojov. Medzi najznámejšie značky, ktoré produkuje, patrí napríklad borovička Horec, Spišiacka borovička či CARBON vodka. Vyrába aj potraviny, a to horčicu a ocot.

O prácu prišli už desiatky ľudí

Aktuálne má však spoločnosť ťažkosti. Informuje o tom portál Regióny s odvolaním na denník Korzár. Podľa informácií denníka spoločnosť prepustila už desiatky zamestnancov. V minulom roku mala skončiť približne polovica zamestnancov z celkového počtu asi 80 zamestnancov.

Prepúšťanie však neskončilo. Minulý mesiac sa prepúšťanie sa dotklo 15 ľudí. Ďalších približne 15 ľudí sa malo dohodnúť na skončení pracovného pomeru počas predošlého týždňa.

Prečo sú už 3 roky v strate?

Spoločnosť bojuje od roku 2020 s červenými číslami. V roku 2020 dosiahla poslednýkrát zisk vo výške 55-tisíc eur. Postupne sa prepadla do mínusu 329-tisíc eur, ktorý dosiahla minulý rok. Tržby spoločnosti však od roku 2020 mierne narástli o 3 % na 4,8 milióna eur.

Hospodárenie spoločnosti PRELIKA, a.s. Prešov

Hospodárenie spoločnosti PRELIKA, a.s. Prešov. Zdroj: Finstat.sk

Podľa informácii denníka, ktoré má z prostredia spoločnosti, za ťažkosťami môžu byť tieto faktory:

  • pandémia COVID-19,
  • zvýšenie spotrebnej dane,
  • zvýšenie cien za energiu,
  • silná konkurencia,
  • slabší odbyt.
Nekončíme, iba znižujeme počty, reaguje šéf

Spoločnosť aj napriek ťažkostiam nekončí. Firma uvádza, že rozbehla ozdravný proces, snaží sa znížiť náklady a podľa informácií jej zamestnancov skúša zohnať investora. „Spoločnosť Prelika, a. s., Prešov nekončí. V rámci zefektívňovania činnosti spoločnosti dochádza len k znižovaniu počtu zamestnancov,“ povedal pre denník riaditeľ akciovej spoločnosti Prelika Martin Lipták.

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny k 9. 8. 2024 neeviduje za rok 2024 žiadne nahlásené hromadné prepúšťanie v spoločnostiach pôsobiacich v rámci ekonomických činností – Destilovanie, úprava a miešanie alkoholu,“ potvrdilo pre denník Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Kultúrna vojna: Herci vs. historici - kto má právo interpretovať naše dejiny?
Slovenská filmová a televízna tvorba sa v posledných rokoch ocitla pod paľbou kritiky. Najnovšie sa do nej pustil renomovaný historik a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár, ktorý vo svojom rozsiahlom príspevku "NEDOVOĽME KOMEDIANTOM, ABY... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik