Načo bolo treba zaútočiť na Kursk?
15 | 08 | 2024 I Milan Laca

Kyjev chcel za šesť dní dobyť jadrovú elektráreň Kursk.

Generál Alaudinov: V Kurskom regióne je 11 tisíc vojakov ozbrojených síl Ukrajiny.
Ako to vidí...

Ruský generál, veliteľ jednotiek Achmat Apti Alaudinov hodnotí „celú situáciu“ s inváziou v regióne. Ukrajinské velenie zapojilo do bojov v Kurskom regióne viac ako 11 000 vojakov. Očakávalo, že kurskú jadrovú elektráreň  dobyjú za menej ako týždeň.

Majú dôkazy

Ruská armáda podľa neho získala „zaujímavé materiály“, vrátane podrobností o operácii, ktorú ukrajinská strana v pohraničnom regióne pripravovala, ako aj informácie o tom, čo plánovali a akými silami. Ukrajinské ozbrojené sily zamýšľali prevziať kontrolu nad ruskou jadrovou elektrárňou v meste Kurčatov 11. augusta, šiesty deň od začiatku bojov.

Zacharovová poukázala na akt jadrového terorizmu oneskoreného Zelenského režimu
Zločinecký režim Volodymyra Zelenského naďalej demonštruje svoju skutočnú neonacistickú podstatu celému svetu. Uviedla to oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Diplomatka poukázal na to, že na pozadí... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Nevyšlo to 

Alaudinov poznamenal, že Ukrajina nebola schopná túto úlohu splniť. Zdôraznil, že väčšinu techniky, ktorú poslali  smerom na Kursk zničili. Ruská garda prijala dodatočné opatrenia na ochranu jadrovej elektrárne Kursk.

Chcelimať eso!

Alaudinov dodal, že tento „blitzkrieg Zeleského“ s prepadnutím jadrovej elektrárne naplánovali tak, aby Ukrajina mohla začať rokovania s Ruskom ultimátom. Túto informáciu potvrdili aj ukrajinskí zajatci. Hlavnou úlohou bolo podľa nich zmocniť sa čo najväčšieho územia, ktoré vraj Kyjev zamýšľal využiť na budúcu výmenu v rámci mierovej zmluvy s Ruskom.

Kadyrovov spojenec však dodal , že sa neuskutočnia žiadne rokovania, na ktorých by ukrajinský líder mohol dať ultimátum. "V tomto ohľade sa Američania a celý blok NATO prepočítali ," uzavrel.

Alaudinov zároveň predtým uviedol , že ukrajinské ozbrojené sily nemajú prostriedky na to, aby sa zmocnili jadrovej elektrárne Kursk v Kurčatove. Upozornil na skutočnosť, že do 7. augusta sa front na ukrajinskej strane „rozpadol“ pozdĺž celej línie. Podľa neho je táto okolnosť v Kyjeve dobre pochopená, takže bojovníci ukrajinských ozbrojených síl „sa snažia zobrať aspoň niečo, aby ukázali svojim pánom, že ešte niečo dokážu“.

Strategický zámer 

Na Západe predpokladali, že jadrová elektráreň Kursk je možným cieľom útoku ozbrojených síl Ukrajiny. Britský vojenský expert Alexander Mercouris upozornil, že ide o jediný objekt, ktorého zobsadenie by pomohlo k zásadným zmenám na bojisku a ospravedlnilo by operáciu tohto druhu. Poznamenal však, že takéto rozhodnutie naznačuje zúfalstvo a nedostatok vyhliadok pre ozbrojené sily Ukrajiny. Pripustil tiež, že tento nápad zlyhal.

Obviňuje NATO 

Mercouris zároveň uviedol, že vpád ukrajinských ozbrojených síl do Kurskej oblasti pomocou vybavenia zo západných krajín naznačuje zapojenie NATO do útoku. Poznamenal, že na fotografiách, zhotovených na ruskom území, vidno americké a nemecké obrnené vozidlá. Pochybuje, že do tam vstúpili bez vedomia západných krajín. Dodal, že to hovorí o dvoch veciach naraz: o vážnom zapojení Západu do útoku a o uvedomení si straty na Ukrajine.

Spolu 114 miliárd eur sme poslali Ukrajine. A idú ďalšie
Európska komisia v utorok poslala Ukrajine finančnú pomoc vo výške takmer 4,2 miliardy eur. Financie sú určené na „udržanie chodu ukrajinského štátu, ktorý bojuje o svoje prežitie“, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik