HLAS proti HECU: Politika patrí do parlamentu, nie na ulicu
14 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Matúš Šutaj Eštok, predseda strany HLAS a minister vnútra, vystúpil s naliehavým apelom na politickú zodpovednosť. V najnovšom videopríspevku na sociálnych sieťach upozornil na nebezpečenstvo radikalizácie spoločnosti a pripomenul nedávny incident v Handlovej.

Horúce leto plné napätia

"Toto leto je skutočne horúce. Nielen z hľadiska letných teplôt. V uliciach sa opäť hecuje," začal minister svoje vyhlásenie. Pripomenul nedávnu návštevu Handlovej, miesta, kde "pred časom takmer vyhasol život predsedu vlády".

Šutaj Eštok vyjadril sklamanie nad tým, že po atentáte na Roberta Fica sa situácia upokojila len nakrátko. "Po atentáte na Roberta Fica to vyzeralo, že sa Slovensko spamätá a prilievači do ohňa vášní a emócií začnú vážiť svoje slová. Vydržalo im to presne jeden deň. Niektorým o niečo dlhšie," konštatoval minister.

Kritika opozície a výzva k zodpovednosti

Minister ostro kritizoval najmä strany PS a SaS za ich nedávny míting v Bratislave. "Posielanie Roberta Fica do basy na bratislavskom mítingu PS a SaS je nezodpovedným manipulovaním s emóciami ľudí," uviedol Šutaj Eštok. Zdôraznil, že "politika sa robí v parlamente, nie na ulici".

Zároveň apeloval na opozičných politikov, aby kritizovali vládu "kultivovane, bez vyhrážok väzením komukoľvek". Pripomenul, že radikalizácia jednotlivcov na podobných podujatiach už v minulosti viedla k tragickým následkom.

Výzva k porozumeniu a pokojnému spolunažívaniu

Minister vnútra zdôraznil potrebu vzájomného porozumenia v spoločnosti. "Som presvedčený, že Slovensko sa potrebuje naučiť znova čítať a počúvať s porozumením," uviedol. Dodal, že je to "dôležitý predpoklad, aby sme náš život zbavili všetkých patologických emócií, ktoré nám škodia".

Šutaj Eštok apeloval na to, aby politické názory nerozdeľovali spoločnosť. "Žijeme vedľa seba. A politická príslušnosť, či názory, by z nás nemali robiť nepriateľov," zdôraznil.

Záväzok k upokojeniu situácie

Na záver minister deklaroval svoj osobný záväzok k upokojeniu situácie: "Ja osobne, ako predseda strany HLAS, pre to urobím úplne všetko."

Svoj príspevok ukončil prianím pokojného leta a výzvou k opozičným politikom: "Želám nám všetkým hlavne pokojné leto a opozičným politikom rozum a zodpovednosť."

MIMORIADNE! VYHLÁSENIE KOALIČNÝCH STRÁN
Smer- SSD, Hlas- SD a Slovenská národná strana poskytli vyhlásenie k aktivitám médií, politických mimovládok a opozície Strany vládnej koalície plne rešpektujú ústavné práva občanov Slovenskej republiky na zhromaždovanie a slobodu prejavu. Čo... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik