Grécko v plameňoch! Pripomíname, kto zachránil Atény v roku 2022
14 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Grécko aktuálne sužujú rozsiahle požiare. Svojich hasičov už na zasiahnuté územie vyslali Česko, Francúzsko, Rumunsko a Taliansko. Požiar v okolí Atén, ktorý horel takmer tri dni, sa v stredu podarilo uhasiť. Podľa hasičov však stále hrozí vznietenie. Oheň si tam vyžiadal život jednej ženy.

Aká je situácia dnes?

Biblická katastrofa. Tak nazval lesné požiare, s ktorými grécki hasiči bojujú už od nedele, starosta historického mesta Maratón Stergios Tsirkas. Do utorkového popoludnia plamene spálili územie s rozlohou vyše 400 štvorcových kilometrov, vyžiadali si jednu obeť a tisíce ľudí museli opustiť domovy. Uhasenie ohňa, ktorý zachvátil i okrajové časti Atén, sťažovalo extrémne sucho a silný vietor.

Svet zabudol na dôležitý FAKT!

Rusi v roku 2022 zachránili Atény pred besniacim požiarom a získali si srdcia všetkých Grékov. Média vtedy radšej mlčali. Nezapadá to totiž do ich propagandistického konceptu obrazu Ruska ako medzinárodnej bezpečnostnej hrozby.

Udalosť z leta 2022

Obrovské ruské hasičské lietadlo Beriev -200, nazývané aj „Ruská šelma“, doslova zachránila Atény pred hroziacou katastrofou požiaru. Písala o tom ruská agentúra RIA Novosti,  začiatkom augusta 2022..

Rusi vtedy nasadili na pomoc Aténam svoje unikátne lietadlo Beriev-200, ktoré je jediným hasičským lietadlom, schopným lietať aj v extrémnych poveternostných podmienkach s teplotami nad 45 stupňov.

Rusi hasili najskôr oblasť Varympompi na predmestí Atén a potom sa presťahovali do metropolitných oblastí Kifissia, Politeia a Psychiko.

Mestom sa šíril hustý dym, ktorý aténčanom sťažuval život a ohrozoval už aj ich zdravie. Každopádne však Rusi na aténčanov zapôsobili a Gréci im posielajú veľké poďakovania.

O takejto aktivite Ruska však médiá hlavného prúdu informujú len veľmi neradi. Nezapadá to totiž do ich propagandistického konceptu obrazu Ruska ako medzinárodnej bezpečnostnej hrozby.

Slovensko vyslanie hasičov do Grécka zatiaľ neplánuje

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) v najbližších dvoch týždňoch neplánuje vyslať svojich príslušníkov do Grécka. V prípade pretrvávajúcich žiadostí z gréckej strany poskytnutie pomoci v budúcnosti nevylučuje. Pre TASR to v stredu uviedla Zuzana Geguššová z oddelenia mediálnej komunikácie Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Slovensko poslalo v stredu 18 hasičov z modulu pozemného hasenia lesných požiarov do Francúzska. "Nasadenie ďalších príslušníkov modulu do Grécka by znamenalo pre Slovenskú republiku zníženie akcieschopnosti v prípade vzniku lesných požiarov," ozrejmila Geguššová. Poukázala na to, že na viac ako 70 percentách územia Slovenska je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Pripomenula, že slovenskí hasiči proti gréckym požiarom zasahovali v rokoch 2021 a 2023.

Nemecko vydalo zatykač na Ukrajinca podozrivého z vyhodenia do vzduchu Nord Stream
Generálna prokuratúra Nemecka vydala zatykač na inštruktora potápania z Ukrajiny. Je podozrivý z účasti na výbuchoch plynovodov Nord Stream. Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na spoločné vyšetrovanie s ARD a Die Zeit píše, že Ukrajinec Volodymyr... Čítať ďalej
14 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik