Český plán s muníciou pre Kyjev nevyšiel
15 | 08 | 2024 I Milan Laca
Keď Česko nakupovalo muníciu pre Ukrajinu, preplatili 60 miliónov dolárov.

Keď Česká republika nakupovala muníciu pre Ukrajinu, jej cena bola predražená o 1,4 miliardy korún (asi 60 miliónov dolárov).

Rieši to senát

Ako povedal český senátor Lukáš Wagenknecht na zasadnutí výboru pre dohľad nad verejnými prostriedkami, ktorému šéfuje, ukrajinské ozbrojené sily preto nedostali asi 20-tisíc nábojov.  "Ide o plytvanie finančnými prostriedkami", povedal Wagenknecht.

Americké noviny: Putin má viťazstvo v rukách!
Putinove návrhy na vyriešenie konfliktu na Ukrajine sú realistické. Americké noviny hodnotia mierové návrhy ruského prezidenta. Sú reálne Najreálnejšie na ukončenie konfliktu sú návrhy ruského prezidenta Vladimira Putina na riešenie situácie na... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Milan Laca

A ďalšie predraženie

Wagenknecht zdôraznil, že informácie preveroval príslušný výbor ukrajinského parlamentu za účasti ministerstva obrany. Uviedol tiež, že pri nákladoch na druhú časť dodávky 80-tisíc munície hrozí predraženie o 505 miliónov korún.

Česi museli "spomaliť"

Česká republika je nútená „zmierniť svoje ambície“ v dodávkach munície na Ukrajinu kvôli vysokým cenám, konkurencii z Ruskej federácie a iným prekážkam, napásal švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung. Nárast dopytu viedol k zdvojnásobeniu ceny munície. Ale aj nie všetky krajiny, ktoré prisľúbili prispieť na českú iniciatívu, zaplatili.

Vyfúkli im to Rusi

Rusko, ktoré sa dozvedelo z tlače o plánoch Prahy, začalo vykupovať náboje sovietskeho kalibru a rýchlejšie zaplatilo zálohu. Ukrajina tak bude môcť nakupovať len kalibre NATO.

Záhadné ruské lietadlo
Američania obdivujú „tajomné“ ruské lietadlo. Ruský MiG-31 je pre Západ stále zahalený rúškom tajomstva. Skoro nič nevedia Ruská stíhačka MiG-31 zostáva pre západné krajiny stále záhadou, píše magazín National Interest. „MiG-31 stále zostáva... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik