METEO VÝSTRAHA: Vysoké teploty ohrozia väčšinu územia Slovenska
13 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Na väčšine Slovenska platia v popoludňajších hodinách výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami. Najmä na juhozápade krajiny môže teplota vzduchu dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.
        

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Nitriansky kraj a pre niektoré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho a Trnavského kraja. Teplota tam môže dosiahnuť úroveň 35 stupňov Celzia.
        

Prvý stupeň výstrahy vyhlásil SHMÚ pre niektoré okresy Košického a Žilinského kraja, aj pre časti Trnavského, Trenčianskeho, Banskobystrického a Bratislavského kraja. Teplota v týchto častiach Slovenska môže dosahovať 33 stupňov Celzia.
        

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornil SHMÚ. Pravdepodobnosť poškodenia zdravia je podľa meteorológov vysoká.
        

Výstrahy predbežne platia od 13.00 h do 19.00 h.

V lete treba pravidelne piť a chrániť sa pokrývkou hlavy v exteriéri

V horúčavách je dôležité dodržiavať pravidelný pitný režim. Piť treba v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. Netreba podceňovať ani riziko úpalu a úžehu. Ľudia by sa mali vhodne obliekať, používať krémy s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu a nosiť pokrývky hlavy v exteriéri. Apelovali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
        

"Pozor na zvýšenú fyzickú námahu. Robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10.00 až 16.00 h obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno," odporučila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.
        

Slnečnému žiareniu by sa vôbec nemali vystavovať deti mladšie ako jeden rok. "Deti do šiestich mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom (SPF), keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie," priblížila zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.
        

Staršie deti zase treba pri pobyte vonku opakovane natierať krémami a vhodne obliekať. "Nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom vozidle. Ani ak ste presvedčení, že sa vzdialite iba na chvíľu. Nespoliehajte sa na pootvorené okná vozidla, k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo a môže mať smrteľné následky," uzavreli odborníci.

Maródovanie v SR: Neuveríte, ktorý kraj vedie rebríček!
Práceneschopnosť na Slovensku zaznamenáva prekvapivé trendy. Kým celkový počet prípadov mierne stúpol, dĺžka maródovania sa skracuje. Jeden kraj však výrazne vystupuje z radu. Portál O peniazoch.sk priniesol informácie o tom, kde Slováci najviac... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik