Šimkovičová mieša karty: Ostrá výmena s opozíciou, zmeny v FPU a baletný NÁVRAT roka!
13 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová reaguje na aktuálnu situáciu v slovenskom kultúrnom prostredí. Vo svojom vyhlásení sa ostro ohradila voči tvrdeniam platformy Otvorená kultúra a strany Progresívne Slovensko. Ministerka sa vyjadruje k financovaniu Fondu na podporu umenia (FPU) a vyzýva na konštruktívny dialóg namiesto protestov.

Pozrite si jej stanovisko k súčasným výzvam v oblasti kultúry na Slovensku:

Ministerka M. Šimkovičová odvolala troch členov Rady FPU menovaných bez návrhu

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) v utorok odvolala troch členov Rady Fondu na podporu umenia (FPU). "Odvolanie sa týka Alžbety Lukáčovej, Kataríny Kövesdi Cvečkovej a Rastislava Steranku, ktorí boli do Rady vymenovaní dávnejšie ministrami kultúry, a to bez návrhu," informoval TASR rezort kultúry.
        

V zmysle zákona môže člena rady, menovaného bez návrhu, odvolať minister aj bez uvedenia dôvodu.
        

Od augusta platí novela zákona o FPU. Právomoc rozhodovať o dotáciách fondu dostala rada, ktorej počet členov sa rozšíril z deviatich na 13. Rovnako sa zvýšil aj počet členov rady menovaných ministrom bez návrhu, zo štyroch na sedem. Jedného člena vymenuje ministerka na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Princíp menovania zvyšných piatich členov sa nemení, ministerka ich menuje na základe návrhu organizácií pôsobiacich v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu.
 

Nina Poláková sa vracia do SND

Dňom 13. augusta 2024 sa Nina Poláková vracia do Slovenského národného divadla a pokračuje na pozícii riaditeľky Baletu Slovenského národného divadla. Jej odvolanie 8. júla 2024 sa udialo v rozpore so Štatútom SND a bez súhlasu ministerky kultúry. Štatút SND vyžaduje prerokovanie takýchto krokov s vedením ministerstva.


Vedenie ministerstva kultúry rokovalo s Ninou Polákovou na pôde rezortu 8. augusta.
Rozhovor s Ninou Polákovou vniesol veľa svetla do praktík bývalého riaditeľa SND a prečo musela zo svojej funkcie na začiatku júla nedobrovoľne odísť. My na ministerstve kultúry veríme, že jej návrat prispeje k stabilizácii situácie v Balete SND a k pokračovaniu jeho úspešného rozvoja,“ skonštatovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

"Slušnoľudia" na proteste? Plevíková vidí len vulgárnosť a manipuláciu
Zuzana Plevíková, poslankyňa za stranu SMER-SD, sa ostro vyjadrila k včerajšiemu protestu za odvolanie ministerky kultúry v Bratislave. Vo svojom statuse na sociálnej sieti sa pustila nielen do organizátorov, ale aj prominentných účastníkov... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik