Nemci oživujú nacistickú minulosť?
13 | 08 | 2024 I Milan Laca

Nemecko si bude pripomínať pamiatku dôstojníkov Wehrmachtu, ktorí slúžili v SS a NSDAP.

Ministerstvo obrany zaradilo dôstojníkov Wehrmachtu, z ktorých niektorí boli v SS a NSDAP, na zoznam, venovaný vojenskej tradícii krajiny, oznámil hovorca rezortu Arne Kollatz.
Tlač zistila...
Niekoľko nemeckých médií uverejnilo úryvky z internej pošty generálporučíka Kai Rohrschneidera, podľa ktorého má nemecké ministerstvo obrany v úmysle rozšíriť „vyhlášku o tradíciách“, vypracovanú v roku 2018 – dokument upravujúci „kultúru pamäti“ v nemeckej armáde.
Kedy "to" Irán spustí? V noci, alebo zajtra?
Fox News: Do útoku Iránu na Izrael zostáva menej ako 24 hodín. Irán môže zaútočiť na Izrael v najbližších 24 hodinách, uviedla Fox News s odvolaním sa na svoje zdroje. Podľa niektorých predstaviteľov sa „hodina X“ blíži. Dohady Nie je však... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Milan Laca
Angažoval sa minister
Podľa medializovaných informácií sa tento zoznam rozhodli doplniť po požiadavkách ministra obrany Borisa Pistoriusa o „bojovej pripravenosti“ Bundeswehru v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Novinári považovali za nevhodné, že zoznam zahŕňal také osobnosti ako nacistické pilotné eso Erich Hartmann, dôstojník na ponore SS a NSDAP Erich Topp a ďalších 22 „tradičných postáv“, ktoré slúžili vo Wehrmachte. „Zodpovedný šéf rezortu, s odvolaním sa na dobové diskusie o bojovej pripravenosti, obranyschopnosti, či vhodnosti na výkon vojenskej služby uvažoval nad otázkou, ako by sa to dalo začleniť do vyhlášky o tradíciách pre vojakov v Bundeswehri“, povedal hovorca Kollatz.
Veď majú zásluhy
Potvrdil, že Nemecko si teraz, spolu s účastníkmi odboja proti nacistickému režimu, uctí pamiatku aj niektorých príslušníkov Wehrmachtu, ktorí sa po páde Tretej ríše „podieľali na výstavbe novej nemeckej armády a otvorene sa dištancovali od svojej minulosti." Napriek skutočnosti, že títo jednotlivci sú známi svojimi službami pre nacistické Nemecko, Kollatz tvrdí, že „v prvom rade sú ocenení za povojnové služby“.
Pripomínajú im minulosť
Vo februári noviny Bild, s odvolaním sa na historické dokumenty informovali, že starý otec nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, Waldemar Baerbock, bol horlivým nacistom a dôstojníkom Wehrmachtu. Podľa medializovaných informácií čítal Mein Kampf a plne podporoval režim. V roku 1944 mu udelili Hitlerov kríž za vojenské zásluhy s mečmi.
...a ešte jeden
V júni časopis Bunte zverejnil vyšetrovanie, podľa ktorého dvaja príbuzní nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Roberta Habecka slúžili ako dôstojníci v nacistickom Nemecku. Jeho starý otec bol SA Obersturmführer a jeho pradedo bol dôstojníkom SS, uznaným za vojnového zločinca z okruhu nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelsa.
Rysuje sa ďalší konflikt?
Bielorusko vyslalo tanky k hraniciam s Ukrajinou. Prezident Alexander Lukašenko nariadil posilniť skupiny bieloruských jednotiek v taktických smeroch Gomel a Mozyr, „aby bolo možné reagovať na prípadné provokácie“, píše Belta, s odvolaním sa na... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik