Mocenský súboj v kultúre: Päť ex proti jednej súčasnej?
13 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Kultúra je priestor slobody, pestrosti, tolerancie a kooperácie. Zhodujú sa na tom bývalí ministri kultúry, ktorí v spoločnom vyhlásení odmietajú filozofiu a "normalizačné snahy" súčasného vedenia ministerstva.
        

Pod textom podpísaní Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič a Silvia Hroncová priznávajú, že boli ministrami v rôznych obdobiach a mali rôzne politické východiská, zhodne sa však stavajú proti krokom súčasnej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Tie sú podľa nich snahou znormalizovať kultúru. "Degradujú odbornosť, likvidujú autonómiu kultúrnych inštitúcií a falošne rozdeľujú spoločnosť na normálnych a nenormálnych," upozornili bývalí ministri kultúry.
        

Nesúhlasia zároveň s vymedzovaním toho, aká má byť slovenská kultúra. Za pomýlené považujú vyhlásenie o tom, že "kultúra slovenského ľudu má byť slovenská, slovenská a žiadna iná", poukazujú pritom na to, že slovenská kultúra stojí na fundamentoch helénskych a židovsko-kresťanských. "Aj to boli kedysi cudzie vplyvy a dnes sú súčasťou našej identity. Nie skanzen uzavretý do seba, ale otvorenosť svetu a rozmanitosť musia zostať vlastnosťami našej kultúry," dodávajú.
        

Kritizujú aj "návrat k normálnosti", ohlasovaný generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva Lukášom Machalom, ktorý za ministerstvo prehlásil, že "nič, čo vybočuje z normy, nebudeme podporovať". Podľa bývalých ministrov však kultúra vždy normy prekračovala. "Pretože sa prirodzene vyvíjala, pretože je tvorivá a inovatívna, pretože musí prekvapovať, provokovať a byť podvratná ku konvenciám aj k moci," uviedli exministri kultúry.
        

Znepokojuje ich, že slová súčasného vedenia rezortu sa už pretavili aj do praxe vrátane rozhodnutí i zmien legislatívy. "Ich výsledkom je deštrukcia a politické ovládnutie dôležitých a dobre fungujúcich kultúrnych a verejnoprávnych inštitúcií prostredníctvom odstraňovania ľudí reprezentujúcich odbornosť a tvorivú slobodu," skonštatovali bývalí ministri kultúry. Zároveň podporili vyhlásenie a protest platformy Otvorená Kultúra i všetkých kultúrnych organizácií, ktoré sa k nemu pridali.
        

Proti krokom Ministerstva kultúry (MK) SR protestovali v pondelok (12. 8.) v Bratislave tisíce ľudí. Protest organizovala občianska platforma Otvorená Kultúra s ďalšími kultúrnymi organizáciami. Účastníci protestu požadujú odstúpenie alebo odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Lukáša Machalu a napravenie chýb, ktoré podľa organizátorov na MK urobili. Protest organizátori zvolali po odvolaní riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a riaditeľky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej. Oboch minulý týždeň ministerka odvolala, odôvodnila to ich manažérskymi zlyhaniami.

Jozef Banáš: Riaditeľka Kusá šéfovala stavbe vlastného otca!
Známy slovenský spisovateľ Jozef Banáš prehovoril v rozhovore pre televíziu TA3 o zákulisí slovenskej kultúrnej scény. Ministerstvo kultúry pod paľbou kritiky Banáš bez okolkov vysvetľuje, prečo je ministerstvo kultúry terčom kritiky: "Tu treba... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik