"Slušnoľudia" na proteste? Plevíková vidí len vulgárnosť a manipuláciu
13 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Zuzana Plevíková, poslankyňa za stranu SMER-SD, sa ostro vyjadrila k včerajšiemu protestu za odvolanie ministerky kultúry v Bratislave. Vo svojom statuse na sociálnej sieti sa pustila nielen do organizátorov, ale aj prominentných účastníkov demonštrácie, pričom spochybňuje skutočné motívy protestujúcich. Protest, ktorý mal byť pokojnou manifestáciou za slobodu umenia, sa podľa mnohých pozorovateľov zvrhol na nevkusné divadlo plné kontroverzných hesiel a pochybných symbolov.

Hviezdy kultúry v prvej línii

"Samozrejme, vyjadriť svoj názor môže každý a taktiež zvolávať protesty za dodržania zákonných podmienok," začína Plevíková svoj príspevok. "My nie sme ako predchádzajúce vlády, ktoré by išli všetkých zatvárať, vymýšľať spôsoby, aby sa neuskutočnila žiadna demonštrácia, či používať na zúčastnených vodné delá a projektily."

Poslankyňa poukazuje na správanie účastníkov protestu. "Moderátor protestu M. Hvorecký z pódia včera útočil aj na hlavu štátu, ktorého nazval dehonestujúco 'podržtaška', aby rozvášnil dav," uvádza Plevíková. Kritizuje aj prítomnosť známych osobností: "M. Drlička s A. Kusou sa tam tvárili ako hlavné hviezdy. Nezabudnime, že aj oni boli niekoho nominanti a vôbec im nevadilo, čo sa ne/dialo v oblasti kultúry pominulé roky. Až teraz."

"Nezabudnime, že aj oni boli niekoho nominanti a vôbec im nevadilo, čo sa ne/dialo v oblasti kultúry pominulé roky. Až teraz," poznamenala Plevíková kriticky.

Kontroverzie a symboly

Protest sa nevyhol ani kontroverzným momentom. Niektoré transparenty obsahovali vulgárne výrazy a symboly, ktoré vyvolávali otázky o skutočnom posolstve demonštrácie. "Vie mi niekto vysvetliť tie transparenty? Napríklad 'Go f*ck yourself' a 'Po**b sa SNS', doplnené dúhovými LGBTIQ+ vlajkami, ktoré mali ešte podivnejšie znaky na sebe," pýta sa Plevíková.

Skutočný motív protestu?

Podľa Plevíkovej nejde o skutočnú obranu slobody umenia, ale skôr o obavu z straty finančných tokov. "V skutočnosti tu nejde o žiadnu obranu slobody umenia, ale o obavu z toho, že súčasné vedenie ministerstva zastavuje prísun peňazí tým, ktorí z nich doteraz ťažili," tvrdí.

Varovanie pred eskaláciou

Organizátori protestu by podľa Plevíkovej mali zvážiť možné dôsledky svojich akcií. "A hlavne by mali tí, čo to organizovali a budú ďalej organizovať, myslieť na to, že toto je opäť len hecovanie ľudí," varuje s odkazom na nedávne udalosti spojené s menom Cintula.

 

Denník N si všimol, chcel kopnúť a zakopol. To NAOZAJ TAKTO?
Bývalý spolumoderátor ministerky Martiny Šimkovičovej z Telerána Pavel Bruchala sa naladil na vlnu nenávisti a posiela ministerke odkaz. Upozornil na to Denník N. Všimli sme si však dve veci Nebudeme podrobne rozoberať obsah odkazu, ten je... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik