Kováčik šokoval vyjadreniami o fungovaní ústavu na výkon väzby. Sloboda za donášanie?
13 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Dušan Kováčik (62) je na slobode iba od minulej stredy, no už stihol poskytnúť rozhovor, ktorý vyvolal búrku nevôle najmä zo strany opozície.

Kováčik v rozhovore pre Mimi Šramovú, pomenoval viacerých ľudí, ktorí by podľa neho mali byť jednoznačne stíhaní a potrestaní. Ležia mu takpovediac v žalúdku najmä bývalý šéf zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry (UŠP) Daniel Lipšic, prokurátor Michal Šúrek či sudcovia Juraj Kliment a Pamela Záleská.

Kováčik aktuálne počas prerušenia tohto trestu nezaháľa a prakticky obratom vyslal jasný signál všetkým, ktorí ho za mreže dostali. Svoju vinu však vytrvalo odmieta a opakovane tvrdí, že za jeho stíhaním aj odsúdením je fakt, že vláda Igora Matoviča ho potrebovala zosadiť z čela bývalého ÚŠP. „Všetci dobre vedeli, že ten mandát som mal sedemročný a jednoducho potrebovali tam dostať iného človeka. Všetci vieme, ktorého a nakoniec ho tam aj dostali. Takže jediná možnosť, ako ma odstaviť z funkcie bolo moje stíhanie a to, ako sa to dialo, ako to prebehlo a ten proces to je jedna maškaráda, ktorá pevne verím, že bude vyšetrená, objasnená a ľudia sa naozaj dozvedia pravdu,” povedal v úvode rozhovoru Kováčik.

Sloboda za donášanie?

Kováčik v rozhovore, okrem iného, priznal, že dostával rôzne ponuky: „Buď rozumný, začni rozprávať. Keď nevieš, stačí keď budeš potvrdzovať,“ odporúčali mu.

Donášať mal na politikov Smeru, premiéra Roberta Fica a Roberta Kaliňáka (obaja Smer- SSD). „Som zdesený. Len v takom malom ústave ako je Dubnica nad Váhom, že koľko je tam ľudí, ktorí tam sú na základe len toho, aby sa priznali a začali spolupracovať. A bolo jedno či to bola, alebo nebola pravda. Skrátka napráskaj na niekoho, vykúpiš si slobodu," priblížil Kováčik fungovanie v dubnickom ústave na výkon väzby s tým, že sa to môže javiť ako „dobrý obchod, najmä keď vám skrátia trest z 10 až 15 rokov na 6 až 8."

MS SR: Reakcia na nepravdivé informácie v súvislosti s novelou Trestného zákona. Najnovšie klamalo SME?
Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky reaguje na rôzne nepravdivé informácie, ktoré sa šíria v mediálnom priestore v súvislosti s nadobudnutím účinnosti novely Trestného zákona a údajným prepúšťaním osôb z výkonu väzby a trestu. Ako sme... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik