KDH protestom ukázalo chrbát: "Politické divadlo nás nezaujíma!"
13 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Zatiaľ čo sa tisíce ľudí potilo na rozpálenom námestí SNP, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) si užívalo chládok v ústraní. Prečo sa nepripojili k utorkovému protestu? Ide len o "politické divadlo". 

KDH: Protestovať áno, ale bez politikov

"Myslíme si, že oveľa silnejší tlak vedia vyvinúť na vládnu koalíciu protesty organizované umelcami alebo ľuďmi bez politického pozadia," vyhlásila pre TASR hovorkyňa KDH Lenka Kovár. Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa nepripojilo k utorkovému protestu opozičných strán Progresívne Slovensko a SaS. 
        Hnutie zároveň zopakovalo, že podporuje v parlamente odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Vyzvalo vládnu koalíciu, aby rezort zverila osobnosti, ktorá bude vedieť situáciu upokojiť. "Pretože len skutočne slobodná kultúra bez politických a ideologických tlakov dokáže kultivovať všetky oblasti nášho života vrátane politickej," dodala hovorkyňa.
        KDH podporuje i odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), najmä z dôvodu jeho politického zlyhania pri reforme trestného práva. Podanie dovolania ministra spravodlivosti v prospech odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora považuje za hrubú chybu. "Bolo by preto dobré, aby Najvyšší súd SR čo najskôr rozhodol o dovolaní bez akýchkoľvek vonkajších tlakov," dodala hovorkyňa.Podľa nej sa takýchto protestov môžu zúčastniť aj voliči súčasnej koalície. Ale nie je to len lacná výhovorka, ako sa vyhnúť horúčave na námestí?

Tisíce ľudí sa potilo telo na telo?

Kým sa KDH chladí v tieni, na Námestí SNP sa už druhý deň po sebe pečú údajne tisíce protestujúcich. Organizátori tvrdia, že ich prišlo až 18 000. Hmmm. Toľko ľudí by sa zmestilo aj na Zlaté piesky - prečo teda neprotestujú tam? Aspoň by sa mohli pri skandovaní hesiel aj okúpať.

Progresívci učia ľudí piť vodu

Progresívne Slovensko zjavne berie našu redakčnú starostlivosť vážne. Na sociálnych sieťach upozorňujú: "Bude skutočne teplo, preto sa nezabudnite chrániť pred slnkom a vezmite si dostatok tekutín." Ďakujeme za túto životne dôležitú informáciu - bez nej by ľudia určite zabudli, že v lete treba piť.

Politika alebo kúpalisko?

KDH svojím rozhodnutím možno ukázalo, že má radšej chládok než "politický cirkus". Ale nie je úlohou opozície práve to, aby bola viditeľná a hlasná? Alebo si myslia, že zmenu prinesú tým, že budú sedieť doma v klimatizovanej miestnosti?

Poďakovanie Progresívnemu Slovensku a dôležité UPOZORNENIE pre účastníkov PROTESTU!
V utorok sa budú znova konať protesty týkajúce sa situácie v kultúre. V pondelok sme z redakcie HD (v rámci solidarity), upozorňovali protestujúcich na možný úpal a prijímanie dostatku tekutín. Dnes si Progresívne Slovensko z nás berie príklad. Ale... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik