Maródovanie v SR: Neuveríte, ktorý kraj vedie rebríček!
13 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Práceneschopnosť na Slovensku zaznamenáva prekvapivé trendy. Kým celkový počet prípadov mierne stúpol, dĺžka maródovania sa skracuje. Jeden kraj však výrazne vystupuje z radu. Portál O peniazoch.sk priniesol informácie o tom, kde Slováci najviac absentujú v práci.

Nárast prípadov, ale kratšie trvanie

Podľa najnovších údajov Sociálnej poisťovne počet novohlásených prípadov práceneschopnosti (PN) v prvom polroku 2024 medziročne stúpol o 3 706 prípadov. "Za prvých šesť mesiacov tohto roka to bolo 453 712 prípadov," uvádza hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Napriek nárastu prípadov však pozorujeme pozitívny trend v skracovaní priemernej dĺžky PN. "Priemerná PN pre chorobu a úraz v prvom polroku 2024 trvala 44,83 dní, čo je o takmer pol dňa menej ako v rovnakom období minulého roka," dodáva Kontúr.

Bratislavčania sú najzdravší, Prešovčania maródujú najdlhšie

Zaujímavé rozdiely sa ukazujú medzi jednotlivými krajmi. "Najkratšie maródujú poistenci v Bratislavskom kraji a najdlhšie v Prešovskom kraji," potvrdzuje hovorca. Tento rozdiel môže byť spôsobený viacerými faktormi, od dostupnosti zdravotnej starostlivosti až po charakter prevládajúcich pracovných pozícií v daných regiónoch.

Zamestnanci vs. SZČO: Kto maróduje dlhšie?

Štatistiky odhaľujú značné rozdiely v trvaní PN medzi rôznymi kategóriami poistencov. "Kým zamestnanci maródovali priemerne 43,12 dní, u samostatne zárobkovo činných osôb to bolo až 68,09 dní," uvádza Kontúr. Najdlhšie práceneschopnosti však zaznamenávajú dobrovoľne nemocensky poistené osoby s priemernou dĺžkou PN 102,22 dní.

Prešovský kraj "víťazom" v maródovaní

Hoci celkové štatistiky naznačujú mierny pokles v dĺžke trvania PN, regionálne rozdiely zostávajú výrazné. Prešovský kraj jednoznačne dominuje v dĺžke práceneschopnosti, čo otvára otázky o príčinách tohto stavu. Je to spôsobené charakterom práce, dostupnosťou zdravotnej starostlivosti, alebo inými faktormi? Táto téma si určite zaslúži hlbšiu analýzu a pozornosť zo strany kompetentných orgánov.

Jozef Banáš: Riaditeľka Kusá šéfovala stavbe vlastného otca!
Známy slovenský spisovateľ Jozef Banáš prehovoril v rozhovore pre televíziu TA3 o zákulisí slovenskej kultúrnej scény. Ministerstvo kultúry pod paľbou kritiky Banáš bez okolkov vysvetľuje, prečo je ministerstvo kultúry terčom kritiky: "Tu treba... Čítať ďalej
13 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik