Základným problémom väčšiny duševných problémov detí je rozpad rodiny
12 | 08 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Základným problémom väčšiny duševných problémov detí je rozpad rodiny. V súčasnosti sa zvyšujú reaktívne poruchy, teda reakcie na patologické vzťahy v ktorých deti žijú a tie sa najviac vyskytujú v problémových rodinách. Najviac tieto patologické javy nastávajú, keď sa rodina rozpadá, alebo v priebehu komplikovaných dlhotrvajúcich rozvodov. Upozornil na to komisár pre deti Jozef Mikloško v súvislosti s problematikou duševného zdravia detí.

Podľa posledného prieskumu Úradu komisára pre deti (ÚKPD) vyplynulo, že jeden z najčastejších strachov detí je, že budú odlúčené od niektorého z rodičov, prípadne od oboch. "Stále dookola opakujem, že ak chceme pomôcť deťom, musíme pomôcť v prvom rade rodinám," apeluje.

Rodinám podľa Mikloška nepomáhajú ani geopolitická situácia, vojny, či zhoršujúce sa ekonomické parametre. Za problematickú považuje aj závislosť detí na mobiloch. "Ak by tento čas trávili plnohodnotne napríklad so svojimi rodičmi rozvojom zdravých medziľudských vzťahov, predstavte si, akú zmenu by to prinieslo.

Ekonomický tlak na rodiny spôsobuje, že rodičia často v snahe zabezpečiť rodinu nemajú čas na výchovu a sú pod neustálym stresom," konštatoval.
V tejto súvislosti ozrejmil, že ÚKPD má na túto tému pracovnú skupinu. Plánujú vypracovať program SOS duševného zdravia pre deti a mládež, ktorý by chceli predstaviť v priebehu októbra. Pripravujú aj okrúhle stoly, online stretnutia s prednostami a primármi psychiatrických oddelení, seminár o duševnom zdraví aj ďalší seminár o mobilných technológiách.

Na jeseň plánuje ÚKPD zrealizovať aj veľký reprezentatívny prieskum názorov detí aj na otázky duševného zdravia. Plánujú ho aj z dôvodu, že na každoročný nárast duševných chorôb a porúch u detí upozorňujú aj lekári. "Detskí psychiatri upozorňujú, že za posledných 10 rokov sa zvýšili o viac ako 100 percent. Súvisí to najmä s poruchami správania a veľkým tlakom, ktorému sú vystavené, keďže doba aj spoločnosť sa dynamicky mení, narastajú požiadavky a tlak, čo spôsobuje podvedomý stres a strach zo zlyhania," dodal Mikloško a uzavrel, že deti potrebujú rásť v bezpečnom prostredí.

Hlas ľudu: Kamala Remišová hľadá prezidenta
Neviem prečo. Možno ho chce do páru, keď na jej fotkách s deťmi chýba chlap. Žeby ako tatu s dobrým príjmom? Aby nemusela chodiť na trápne stanovačky. A keď nie je prezidentkou, akože ňou mohla byť, byť prvou dámou tiež nie je na zahodenie. Keby... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik