Slovensko zasiahne vlna horúčav! Je vydaná VÝSTRAHA DRUHÉHO stupňa
12 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

V niektorých okresoch Slovenska môže v pondelok dosiahnuť teplota 35 až 36 stupňov Celzia. S vysokými teplotami však treba počítať vo viacerých okresoch. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Bratislavský kraj, takmer celý Trnavský kraj, väčšinu Nitrianskeho kraja a viaceré okresy Banskobystrického kraja. Teplota tam môže miestami dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia.

Výstrahy prvého stupňa platia pre väčšinu Trenčianskeho kraja, viaceré okresy Banskobystrického kraja a okresy Topoľčany, Zlaté Moravce, Piešťany a Rožňava. Teplota tam môže miestami dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Čo znamená výstraha druhého stupňa?

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomína SHMÚ s tým, že pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.
Výstrahy predbežne platia od 14.00 do 18.00 h.

A kto si má dávať najviac pozor?

Úrad verejného zdravotníctva ráta medzi ohrozené skupiny obyvateľstva „deti, starších ľudí, tehotné ženy a chronicky chorých ľudí – najmä osoby so srdcovocievnymi, dýchacími alebo mentálnymi ochoreniami či osoby s nadváhou".

Dodržiavajte pitný režim

"A to aj v prípade, že nepociťujete smäd. Obmedzte fyzickú námahu a nezdržiavajte sa na priamom slnku. Odporúča sa minimalizovať pobyt v exteriéri," radia hygienici.

Piť podľa nich treba v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. „Odporúča sa vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia,“ vysvetľuje hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

Dušan Kováčik odkazuje Kolíkovej: Nie sme po lobotómii
V rozhovore s Mimi Šramovou sa bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik otvoril ako nikdy predtým. Po prepustení z väzenia poskytol otvorený pohľad do svojho pocitov a Márii Kolíkovej (SaS) odkázal: "...nie sme po lobotómii!". Vo väzbe Kováčik... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik