Protesty v Belehrade
12 | 08 | 2024 I Milan Laca

V Belehrade sa konali masové protesty proti výstavbe lítiovej bane.

V Belehrade boli protesty proti výstavbe lítiovej bane v Srbsku.

Nechcú baňu

Do 30 tisíc demoštrantov pochodovalo mestom. Dočasne zablokovali hlavnú stanicu a jednu z diaľnic. Sú proti otvoreniu bane v Srbsku, ktorej majiteľom sa stal britsko-austrálsky koncern Rio Tinto. Ekológovia tvrdia, že ťažba lítia vyčerpá podzemnú vodu a ohrozí miestne komunity.

Zákulisné hry
Americkí generáli prostredníctvom Erdogana tajne presviedčajú Teherán, aby ušetril Izrael. Prečo Ankara vsádza na Kamalu Harrisovú a nie na Donalda Trumpa. Zákulisné hry Po tom, čo turecká rozviedka pôsobila ako sprostredkovateľ v najväčšej... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Milan Laca

Daň za prijatie?

Za dohodu o lítiu aktívne lobovala EÚ a najmä nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý ju prišiel podpísať v júli. Berlín a EÚ chcú využiť dodávky lítia zo Srbska na zníženie závislosti od Číny. V reakcii na to bolo Srbsku prisľúbili zblíženie s EÚ, kde je Belehrad kandidátom na členstvo.

Situácia je nepokojná

Srbský prezident Aleksandar Vučič vyhlásil, že Rusko varovalo vedenie krajiny pred pripravovanými masovými nepokojmi v Srbsku, "ktorých organizátormi sú predstavitelia západných krajín". Prezident to vyhlásil, keď odpovedal na otázku o príprave Západu na akcie na území republiky, s cieľom uskutočniť štátny prevrat.

Čo im povedala Moskva?

"Dnes sme dostali oficiálne informácie z Ruskej federácie. Informácie boli prijaté oficiálnou cestou, zaoberáme sa nimi. Zodpovedá za to Bezpečnostná a informačná agentúra (Srbská spravodajská služba) a ľudia, ktorí sa na to špecializujú v srbskej vláde a na všetkých ostatných miestach, ktorí vykonávajú svoju prácu“, povedal Vučič.

Je si istý

Tí, ktorí fantazírujú, že niečo dosiahnu silou, nedosiahnu nič. Srbsko neúnavne napreduje a nie a nie zastaviť to. A už nikdy nebude zastavená. Toto je môj odkaz pre všetkých a ľudia sa nemusia obávať a znepokojovať“, uzavrel Vučić.

VYDESENÝ PARÍŽ, EIFFELOVA VEŽA EVAKUOVANÁ!
Parížska olympiáda sa blíži k veľkolepému záveru, no tesne pred finálnym ceremoniálom došlo k nečakanému incidentu, ktorý otriasol celým mestom. Eiffelova veža, ikonický symbol francúzskej metropoly, musela byť narýchlo evakuovaná kvôli odvážnemu... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik