Najmenej športovcov, najhorší výsledok. Bilancia Slovákov na OH.
12 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Historicky najnižší počet slovenských športovcov na OH v Paríži (iba 28) sa postaral o najhorší výsledok. Získali sme jeden bronz. Rovnaký výsledok dosiahli napríklad Kapverdy so siedmimi zástupcami či Pobrežie Slonoviny s jedenástimi športovcami. Športový komentátor vyvolal rozporuplné názory.

Matematika nepustí. Historicky najnižší počet slovenských športovcov na olympiáde v ére samostatnosti priniesol historicky najhorší výsledok. Jedinú medailu – bronzovú – vybojoval vodný slalomár Matej Beňuš.

Štvrté miesta a zemiakové medaily kajakárky Zuzana Paňkovej či strelkyne Vanesy Hockovej v skeete sú samozrejme skvelé výsledky, aj vzhľadom k tomu, že obe dievčatá pod piatimi kruhmi debutovali.

Aj tenistka Anna Karolína Schmiedlová príjemne šokovala štvrtým miestom, no výsledkovú biedu, akou celkové 84. miesto Slovenska v medailovej bilancii krajín určite je, ani trio Paňková, Hocková, Schmiedlová celkom neodvrátilo.

Trafil na prvú?

Zhodnotenie výkonov našich reprezentantov prišlo aj zo strany dlhoročného komentátora verejnoprávnej STVR Stanislava Ščepána. Ten počas živého vysielania zo záverečného ceremoniálu LOH 2024 v Paríži zhodnotil vystúpenie slovenských športovcov, ktoré podľa neho odráža celkový stav spoločnosti v našej krajine.

Stano Ščepán v priamom prenose STVR okomentoval výsledok Slovákov na OH nasledovne:

“Je to reálny obraz nášho športu. Taký obraz, ktorý sa nedostane do Louvreu, pretože nie je namaľovaný peknými farbami. Nie je ani drahý, ani lákavý pre divákov. A výsledkom je, samozrejme, to čo sme spomínali, 84. až 91. miesto v medailovej bilancii krajín,” vyjadril sa komentátor Ščepán a pokračoval priamim prepojením na stav spoločnosti.  “Nemôžeme všetko merať medailami. Ani to robiť nechceme, ale je to vizitka športu, ale nie len športu, dalo by sa povedať, že celej spoločnosti. Keď máme problémy v zdravotníctve, v kultúre, školstve, vede, v ekonomike, financiách, prečo by mal byť šport výnimkou?”

Kritických slov komentátora športu Stana Ščepána zdieľali na sieti viaceré stránky vrátane známej kontroverznej satirickej stránky Zomri. Podľa administrátorov Zomri bolo vysielania zo záverečného ceremoniálu “balzamom na dušu”.

Spočítané, podčiarknuté

Skončili sme s rovnakým výsledkom ako Tím utečencov (37 členov), Kapverdy so siedmimi zástupcami či Pobrežie Slonoviny s jedenástimi športovcami. Parížska olympijská bilancia Slovákov je najhoršia v ére samostatnosti. Doteraz toto neslávne prvenstvo patrilo Hrám v Atlante 1996, kde sme brali len tri medaily – po jednej z každého kovu.

Aj v porovnaní so susednými krajinami sme pohoreli

České médiá síce po prvom týždni Hier písali o katastrofe a potápajúcom sa Titanicu, no napokon získali päť medailí. Vrátane troch zlatých.

Päť medailí (vrátane dvoch zlatých) majú aj Rakúšania.

Maďari sa vracajú domov s devätnástimi "plackami", pričom majú až šesť zlatých.

A to už aj vojnou zmietaná Ukrajina vybojovala 12 medailí. Síce podľa početu obyvateľov (38 miliónov) je to zrejme neférové prirovnanie.

Slovenské medaily v ére samostatnosti
Atlanta 1996: 1–1–1
Sydney 2000: 1 – 3 –1
Atény 2004: 2 – 2 – 2
Peking 2008: 3 – 3– 0
Londýn 2012: 0 – 1– 3
Rio de Janeiro: 2016: 2 – 0 – 4
Tokio 2020: 1 – 2 – 1
Paríž 2024 0 – 0 - 1

Najlepšie umiestnenia Slovákov v Paríži 2024
3. miesto: Matej Beňuš (vodný slalom)
4. miesto: Zuzana Paňková (vodný slalom), Vanesa Hocková (streľba), Anna Karolína Schmiedlová (tenis)
5. miesto: Richard Tury (skejtbording)
6. miesto: Danka Barteková (streľba), Jakub Grigar (vodný slalom – 2x)

SaS žiada prezidenta o stretnutie. PS sa hádže o zem a nevedia ho nájsť. Celé je to však INAK
Opozičná strana SaS žiada prezidenta SR Petra Pellegriniho o stretnutie. Progresívne Slovensko má tiež pocit ťažkej krivdy, preto sa verejne a metódou im vlastnou, teda hanlivo, pýta: "Nevideli ste niekto prezidenta SR?" Všetko je však inak!... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Ivan Mihale