Marián Kéry: NAŠA SPOLOČNOSŤ ZAHYNIE NA NENÁVISŤ A NADUŽÍVANIE POJMOV
12 | 08 | 2024 I Mária Škultétyová

Predseda zahraničného výboru, poslanec Smeru Marián Kéry,  patrí k tým politikom, ktorí nevedia zvýšiť hlas, neudierajú po stole a neprskajú na protivníka jedovaté sliny. Jeho silnou stránkou v politických debatách sú vedomosti a argumenty. Na tých sú založené aj jeho komentáre.

Ten najnovší vám prinášame tak, ako ho zverejnil na svojom profile.

Posledný týždeň bola pod drobnohľadom záujmu najmä ministerka kultúry Martina Šimkovičová. V priebehu dvoch dní sa rozhodla odvolať šéfov dvoch najväčších slovenských kultúrnych inštitúcií – generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú. Za tieto kroky zožala extrémnu kritiku najmä zo strany liberálnej a progresívnej kaviarne. Pokiaľ ide o jej rozhodnutia, kritizovať ju určite nebudem. Už len z jednoduchého dôvodu – ako ministerka kultúry má na toto nárok, personálna politika v inštitúciách, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo kultúry, je plne v jej kompetencii. To znamená, že to rozhodnutie o ich odvolaní urobiť mohla a nesie plnú zodpovednosť aj za to, kto spomenutých dvoch už bývalých šéfov divadla a galérie nahradí.

Ministerku kultúry, spolu s jej generálnym tajomníkom služobného úradu Lukášom Machalom, s ktorým oba personálne kroky obhajovala na rezortnej tlačovej konferencii, nebudem kritizovať ani preto, lebo sa ako politik nazdávam, že progresívna časť slovenskej politickej scény a tiež liberálna kaviareň tu našla novú, no ničím nepodloženú, vymyslenú vlnu, na ktorej sa chce zviezť k ďalšiemu tlaku na vládu a účelovým opozičným politickým demonštráciám. Ľudí už dlho nemali na ulici, tak hajde, poďme silno do nich! Už počujem kričať politikov Progresívneho Slovenska a predstaviteľov kultúry, ktorým bolo hola hej posledné roky, najmä od roku 2020 a za vlády Igora Matoviča. Ako si to len mohla ministerka dovoliť, odvolať takú Kusú? Bývalá generálna riaditeľka SNG predsa nevidí žiaden problém, že za dlhé roky rekonštrukcie galérie, jedenástimi dodatkami vysoko navýšila cenu zákazky, kde je architektom projektu jej otec Martin Kusý. Aký jasnejší učebnicový konflikt záujmov môže ešte existovať? Povedané slovami Kusej, je to drzosť, vyťahovať tieto fakty... Povedané ironicky slovami Remiho Kloosa na facebooku – nemalo by byť v Ústave SR napísané, že Alexandra Kusá by mala byť riaditeľkou SNG až do svojej smrti?

Odvolať z pozície generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku, to je podľa časti kultúrnej obce a tiež progresívcov iná drzosť. On, Matej Drlička, etalón bezchybného manažéra, ktorý keď zakopne, na vine sú iní, mal mať predsa len pozíciu šéfa SND vyárendovanú. Notabene, keď ho už raz, exministerka Milanová tiež odvolala z funkcie – hoc to uhrali tak, že sa „odvolal sám“. Ale niet presnejšieho dvojitého metra, ako je tento Drličkov. Presnejšie, dvojaký meter jeho podporovateľov, z radov najmä členov činohry SND. Kde boli vtedy, keď odvolal šéfku baletného súboru Ninu Polákovú? Prečo boli takmer všetci ticho, keď „ich“ Matej odvolal popredného dirigenta Rastislava Štúra, ktorý samozrejme takmer obratom dostal prestížne miesto v zahraničí? Prečo nedostáva hlas mlčiaca, veľká časť zamestnancov SND, ktorá mala a má proti Drličkovi vážne výhrady?

A mohli by sme tými „slušnejšími“ a „múdrejšími“ pokračovať. Šéfdirigent Štátnej filharmónie Košice Robert Jindra zverejnil v príbehu na sociálnej sieti Instagram príspevok s fotkou ministerky a textom „Karma je zdarma, milostivá“ a „U nás ešte lepšie : na každú sviňu sa voda varí’“. Existuje niečo vulgárnejšie, ako nazvať ženu slovami, ako Jindra? V tomto smere sa pýtam aj môjho obľúbeného herca Milana Ondríka (ktorého umelecký talent som si všimol vo viacerých divadelných predstaveniach v Divadle Andreja Bagara v Nitre), člena činohry SND, ktorý mimochodom v novom slovenskom filme stvárnil vraha Mikuláša Černáka. To naozaj potrebujú takí vagabundi ako Černák, aby sme im, za peniaze daňových poplatníkov (vznik filmu podporil státisícmi eur za Milanovej bačovania na MK SR Audiovizuálny fond), budovali kinematografické pomníky? Ste s tým pán Ondrík stotožnený? Zrejme áno, lebo mienkotvorný Milan Ondrík, považuje práve súčasné obdobie za „dobu temna“ a súčasných predstaviteľov moci by nikdy vo filme nezahral. Áno, čítate správne. Mikuláš Černák je v Ondríkovom ponímaní oproti Robertovi Ficovi anjel. Nie je to odporné?

Svet, ani ten divadelný, nie je len čierny. Súhlasím preto s tým, čo napísal na svojom facebookovom profile Eduard Chmelár : „Ministerka kultúry môže svojimi vyjadreniami i praktickými krokmi prekážať mnohým. A je to úplne v poriadku. Ale hysterčiť, že odvolanie niekoľkých ľudí je koniec demokracie a likvidácia kultúry, stavať sa do pozície bojovníkov apokalypsy a porovnávať súčasné obdobie s totalitou je (eufemisticky povedané) extrémne neprimerané.“

Podpisujem do bodky. Komu prospejú tie výzvy o konci demokracie a likvidácii kultúry, ktoré nie sú ničím podložené? Jedine politikom z liberálneho a progresívneho tábora. Ale považujem to za veľmi pokrytecké a nebezpečné. Možno aj preto sú pred organizovaním nových protestov tak rozdrobení. Progresívne Slovensko a Saska preháňajú a lákajú zase ľudí do ulíc, no Matoviča aj Demokratov odignorovali, a KDH sa k nim pridať nateraz nechce (čo kvitujem)...

Nebezpečný je aj jazyk ďalších oponentov aktuálnej vlády, krikľúňov, v tomto prípade ľudí, ktorí sa stavajú (z pozície pýchy, že len ich pohľad na svet je jediný správny) do role tých jediných slušákov v porovnaní s vedením ministerstva kultúry? Nech by bol pohľad týchto „slušných“ ľudí jediný správny, nič ich neoprávňuje používať vulgárny a nenávistný jazyk. Zoberme si len vystúpenie samotného Mateja Drličku na spoločnej tlačovej konferencii s Alexandrou Kusou po ich odvolaní. Jeho slová o „kolaborácii s homofóbnou, klérofašistickou štruktúrou“ boli jednoducho odpudzujúce a vulgárne. A môžem pokračovať. Slová Petra Maleca, jedného z bývalých riaditeľov STV (bol aj členom Rady STV) na jeho fb profile na adresu generálneho tajomníka služobného úradu MK SR Lukáša Machalu, že „Machalovci pochopia len facku“ a že „otec sviňa, syn sviňa“. Toto je normálne a slušné? Výzva smerom k novému, dočasnému generálnemu riaditeľovi SNG „ty nedopadneš dobre!“ Slová na adresu ministra životného prostredia o tom, že je „fašista a zlodej“. Neslušné, vulgárne slová voči žene, ministerke kultúry, nebudem zmieňovať. Mohol by som pokračovať ďalej...Toto je tá nová kultúra? Toto je to slušné Slovensko?

Naša spoločnosť raz, a nemusí to trvať dlho, zahynie na nenávisť a nadužívanie pojmov. Nevieme komunikovať. Ani argumentovať. Nenávisť bujnie. A kde niet argumentov, ide sa (neznesiteľne ľahko) do agresie a do rozdávania nálepiek. Vrátane tej o „fašistoch“. O používaní dvojakých metrov ani nehovoriac. Toto nedopadne dobre.

Slniečka na slniečku! V Bratislave sa chystá protest. Pozor na ÚPAL
Najbližšie dva protesty v centre Bratislavy v pondelok a utorok (13. 8.) večer môžu obmedziť dopravu v oblasti Námestia SNP. Upozorňuje na to na sociálnej sieti bratislavská mestská polícia. Odporúča občanom zvoliť alternatívne trasy, vodičov... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik