Čo sa deje na Kurskom fronte
12 | 08 | 2024 I Milan Laca

Ukrajinské ozbrojené sily kontrolujú 28 osád v Kurskom regióne.

Zostalo tam niekoľko tisíc civilistov.

Hlásili Putinovi
Úradujúci gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom infomrmoval, že Ozbrojené sily Ukrajiny kontrolujú 28 osád v pohraničnej oblasti. Osud dvoch tisícok ľudí, ktorí zostali na týchto územiach, nie je teraz známy. Upozornil, že v súčasnosti je hĺbka prieniku ukrajinskej armády na ruské územie 12 kilometrov, šírka 40 kilometrov. Celkovo evakuovali 121-tisíc civilistov, ďalších 180-tisíc ľudí čaká na evakuáciu.
Obete

Od začiatku ukrajinského útoku na pohraničnú oblasť sa obeťami stalo 12 ľudí. Viac ako 120, vrátane 10 detí utrpelo zranenia.

Použili zakázané zbrane

Podľa Smirnova ukrajinská armáda použila chemické zbrane v okrese Belovskij.  „(Brigáda) sa dostala pod paľbu a náboje obsahovali chemické zbrane. Uchýlili sme sa na obvodné oddelenie vnútorných vecí, všetci sú nažive, ale policajti a šéf dedinskej rady boli otrávení“, povedal Smirnov.

Preobliekajú sa

Varoval tiež, že ukrajinský vojenský personál môže použiť ruské dokumenty a oblečenie, ukradnuté Rusom. Aby ich nemohliodhaliť, jazdia na ruských autách.

Rusi kopú priekopy

Na ochranu pred prienikom ukrajinských vojakov hlboko na územie Ruskej federácie, už vykopali vKurskej oblasti 40 zo 46 kilometrov protitankových priekop . Okrem toho špecialisti začali budovať 40 kontrolných postov. Úradujúci guvernér na pokyn ministerstva obrany oznámil začiatok výstavby 90 pevností v regióne. „Je tam zapojených 350 jednotiek techniky a až päťtisíc stavbárov“, poznamenal Smirnov.

Čo si myslí Putin

Kyjev sa podľa Vldimira Putina svojimi akciami v pohraničnom regióne snaží zlepšiť svoju vyjednávaciu pozíciu do budúcnosti. "Teraz je jasné, prečo kyjevský režim odmietol naše návrhy vrátiť sa k plánu mierového urovnania. Nepriateľ s pomocou svojich západných pánov – plní ich vôľu a Západ s nami bojuje rukami Ukrajincov", vyhlásil  Vladimír Putin.

Bývalý predseda vlády Ukrajiny predpovedal osud ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti
Azarov: útok ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti sa zmení na neúspech Útok Ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti sa ukáže ako neúspech, nemá vyhliadky. Uviedol to bývalý premiér krajiny Mykola Azarov vo svojom kanáli Telegram. "Skôr... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik