Svet reaguje na triumf Iman Khalif! Zrada, hanba vám...
11 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Prečo by ste platili peniaze za to, aby ste sledovali, ako Alžírčan bije Európanky na olympijských hrách, keď sa môžete prechádzať po Paríži a vidieť to zadarmo?" Svet reaguje na triumf alžírskej boxerky Iman Khalif, ktorá na letných olympijských hrách získala zlatú medailu vo váhovej kategórii do 66 kilogramov. Podľa kritikov, vrátane bývalej česko-americkej tenistky Martiny Navrátilovej a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, Khalifa nemala súťažiť v ženskej kategórii, pretože predchádzajúce testy odhalili vysokú hladinu testosterónu a mužských chromozómov. A to bez ohľadu na to, že od narodenia žila a správala sa ako žena. Existuje však aj názor, že ženský box, ktorý bol ako olympijská disciplína zavedený až v roku 2012, na olympiádu vôbec nepatrí.

Najvášnivejšiu reakciu svetovej verejnosti vyvolal zápas alžírskej boxerky s Taliankou Angelou Cariniovou, ktorý trval len 46 sekúnd, pretože po niekoľkých tvrdých úderoch Khalifa sa jej súperka vzdala boja a s plačom opustila ring. Odmietla potriasť víťazovi rukou, za čo sa neskôr ospravedlnila. "Nebolo to niečo, čo som chcela robiť... Bola som nahnevaná, pretože moja olympiáda bola preč," povedala porazená Talianka v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport. Ak MOV (Medzinárodný olympijský výbor) povedal, že vie boxovať, rešpektujem toto rozhodnutie," dodal Carini.

Khalifa bola minulý rok vylúčená z majstrovstiev sveta v boxe, pretože podľa Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) neuspela v testoch zdatnosti pohlavia, ktoré odhalili zvýšenú hladinu testosterónu a mužských chromozómov. Špekuluje sa, že Khalifa, ktorá od narodenia žila a konala ako žena, trpí poruchou sexuálnej diferenciácie (DSD), zriedkavou vrodenou chorobou, ktorá môže spôsobiť nesúlad medzi chromozómami a vonkajšími pohlavnými znakmi. Medzinárodný olympijský výbor však uviedol, že rozhodnutie bolo "náhle a svojvoľné" a že testy boli vykonané nesprávne. Prezident MOV Thomas Bach teraz čelí otázkam, či organizácia uprednostňuje inklúziu pred bezpečnosťou tým, že umožňuje Iman Khif súťažiť v ženskej kategórii a Taiwančanke Lin Yu-ching, ktorá predtým tiež neuspela v podobných testoch. "Nie je to také jednoduché, ako to niektorí v tejto kultúrnej vojne chcú vykresliť," tvrdí Bach. "Obe sú ženy a majú právo zúčastniť sa ženskej súťaže. Za žiadnych okolností to nemá nič spoločné s inklúziou."

Niektoré osobnosti zo športového sveta však nesúhlasia s názorom najvyššieho olympijského funkcionára. Medzi nimi je aj bývalá americká plavkyňa Riley Gainesová, ktorá na sociálnej sieti X napísala: "Muž vyhral olympijské zlato žien. Nazývajú to pokrokom. Je to úplná zrada spravodlivosti, bezpečnosti a žien zo strany MOV."

Khalifovú kritizuje aj bývalá česko-americká tenistka Martina Navrátilová. "Za nič neďakujem Medzinárodnému olympijskému výboru. Hanba vám, toto je paródia. Mimochodom, toto nie je rodová otázka, ale argument o rode," povedala.

V každom prípade prípad baví používateľov sociálnych médií, ktorí nešetria vtipmi a ironickými poznámkami. "Prečo by ste platili peniaze za to, aby ste sledovali, ako Alžírčan bije Európanky na olympijských hrách, keď sa môžete prechádzať po Paríži a vidieť to zadarmo?" pýtal sa jeden používateľ Platformy X v tweete, ktorý doteraz získal viac ako milión zhliadnutí.

Keď vypukol škandál Khalifa, niektoré médiá mylne označili alžírskeho boxera za transsexuála. Boston Globe sa neskôr ospravedlnil za použitie tohto označenia. Bývalý americký prezident Donald Trump sa vyjadril podobne, keď ironicky zablahoželal "mladej žene, ktorá prešla z muža na boxera" v prejave na stretnutí s voličmi, predtým ako sľúbil, že ak vyhrá nadchádzajúce prezidentské voľby, "nepustí mužov do ženského športu". Porovnanie Khalifu s mužskými transrodovými športovcami, ktorí podstúpili operáciu zmeny pohlavia, aby súťažili v menej náročných ženských kategóriách, je však nepresné. V prevažne islamskom Alžírsku, ktoré Khalifa zastupuje, sa na rozdiel od mnohých západných krajín takéto operácie vôbec nevykonávajú a zmena pohlavia nie je legálne možná. Iman Khalifa žije a vystupuje ako žena od narodenia.

Po tom, čo boli sociálne médiá zaplavené obrázkami plačúcej Angely Carini, sa začal znovu objavovať názor, že bez ohľadu na vedeckú diskusiu o chromozómoch a najrôznejších prírodných slovných hračkách taká tvrdá disciplína ako box vo všeobecnosti nie je vhodná pre nežné pohlavie. "Ak necháme bokom otázku intersexuálnych športovcov, mali by ženy skutočne boxovať? Futbal, softbal, gymnastika – všetko dobré. Ale box?" pýta sa komentátor na sociálnej sieti X. Treba dodať, že ženský box na olympijských hrách je relatívne novým fenoménom. Dlho to bol posledný šport, v ktorom mali ženy zakázané súťažiť. Prvýkrát mohli ženy boxovať na olympijských hrách v Londýne v roku 2012.

Khalifa porazila Číňana Yang Liu vo finále olympijského turnaja. Zatiaľ čo po súboji s Talianom Carini nasledovala emocionálna dráma, atmosféra po finálovom zápase bola úplne iná. Po záverečnom gongu sa Číňanka a Alžírčanka objali na znak rešpektu a športového ducha. "Bol to môj sen osem rokov a teraz som olympijská šampiónka a víťazka zlatej medaily," povedala Khalifa po svojom triumfe. " Kvôli útokom to dáva môjmu úspechu zvláštnu príchuť. Som plne oprávnený zúčastniť sa tejto súťaže. Som žena ako každá iná žena. Narodila som sa ako žena, žijem ako žena a mám nárok," dodala alžírsky boxerka.

Z muža na boxerku! Khelif má zlatú olympijskú medailu
Meno Imane Khelif bude od parížskej olympiády zapísané, ako veľmi kontroverzné. Na tom, či je žena, či muž, sa nevedia zhodnúť ani športoví odborníci – boxerská asociácia mu medzi ženami súťažiť nepovolila, no na olympiáde štartoval medzi ženami a... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik