Olympijský box: Gazprom, rodové testy a intrigy na najvyššej úrovni!
14 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Ako informoval britský portál The Guardian, olympijský box sa ocitol v obrovskom chaose. Po dvoch týždňoch neoverených tvrdení a protinárokov je prítomnosť športu v budúcnosti na OH 2028 vážne ohrozená.

Tlačovka sa zmenila na frašku

Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) chcela v pondelok v Paríži usporiadať tlačovú konferenciu, kde mala zverejniť výsledky rodových testov dvoch kontroverzných boxeriek. Nakoniec z toho však bola len fraška.

"Nešlo to tak, ako som očakával," smutne komentuje generálny tajomník IBA Chris Roberts.

Pôvodným zámerom bolo zverejniť testy pohlavia Imane Khelif z Alžírska a Lin Yu-ting z Taiwanu. Ich olympijské medailové výkony totiž vyvolali veľké kontroverzie.

Právne listy všetko zmenili

Tesne pred tlačovkou však prišli právne listy od alžírskeho a taiwanského olympijského výboru, ktoré varovali pred porušením dohôd o mlčanlivosti.

Ruský šéf IBA Umar Kremlev chcel napriek tomu pokračovať, právnici však boli proti. Tlačovka sa tak zmenila na sériu divokých obvinení a urážok na adresu šéfa MOV Thomasa Bacha.

IBA stále financuje Gazprom

Novinári sa následne začali pýtať na finančné zdravie IBA. Roberts najprv odmietol odpovedať, neskôr však pre Observer priznal: "Stále dostávame finančné prostriedky od Gazpromu."

Tieto peniaze údajne umožňujú IBA podporovať box po celom svete. "Zaujímalo by ma, či si novinári užili Gazprom vol-au-vents," poznamenal Roberts ironicky.

Box v ohrození

MOV rýchlo využil nepohodlie IBA a naznačil, že tlačovka len potvrdila, prečo nie je spôsobilá byť riadiacim orgánom. Budúcnosť boxu na OH 2028 v Los Angeles je tak vážne ohrozená.

"Bol to skorumpovaný neporiadok," komentuje situáciu v boxe profesor Richard McLaren, ktorý pre IBA vypracoval správu o korupcii v športe.

Sudcovia boli podplácaní

McLaren odhalil neuveriteľné fakty - sudcovia boli bežne podplácaní, aby ovplyvnili výsledky zápasov. Pred OH v Londýne dokonca vtedajší prezident asociácie nariadil, aby Azerbajdžan nezískal žiadne medaily.

IBA sa síce snaží o nápravu, MOV však tvrdí, že pokrok nie je dostatočný. Veľkým problémom je aj ruské vedenie IBA v čase, keď je Rusko po invázii na Ukrajinu vyvrheľským štátom.

"Box je veľmi dôležitý šport pre mladých ľudí, ktorí nemajú vybavenie potrebné na cyklistiku či plachtenie," zdôrazňuje McLaren. "Neviem vám povedať, s koľkými ľuďmi som sa rozprával, ktorí povedali, že keby nebolo boxu, boli by vo väzení."

Budúcnosť olympijského boxu tak ostáva veľmi neistá. Intrigy, korupcia a politické tlaky hrozia, že tento populárny šport môže prísť o svoje miesto pod piatimi kruhmi.

Z muža na boxerku! Khelif má zlatú olympijskú medailu
Meno Imane Khelif bude od parížskej olympiády zapísané, ako veľmi kontroverzné. Na tom, či je žena, či muž, sa nevedia zhodnúť ani športoví odborníci – boxerská asociácia mu medzi ženami súťažiť nepovolila, no na olympiáde štartoval medzi ženami a... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Eka Balaskova
#google_vignette

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik