NATO testuje... Zaútočia Rusi?
11 | 08 | 2024 I Milan Laca

Autor: Drago Bosnič 

NATO testuje pôdu – zaútočí Rusko na moldavské letiská. Kde sú umiestnené F-16?

Posledná vec, ktorú Kišiňov chce, je bojovať s Rusmi, ale Pentagon ho tiež ťahá do dobrodružstva, píše autor.

Kde ich dať?

Odkedy vznikla myšlienka poslať F-16 na Ukrajinu, viac ráz zazneli myšlienky, že stíhačky by mali byť umiestnené mimo ukrajinských hraníc. Dvaja najvýznamnejší členovia sú Poľsko a Rumunsko. Tvoria väčšinu takzvaného východného krídla NATO, ktoré sa rozprestiera od Estónska po Bulharsko. Niektorí členovia NATO, ako napríklad Maďarsko a Slovensko, sa odmietajú priamo podieľať na agresívnych akciách NATO v Európe a opakovane hovoria, že sa chcú vyhnúť konfrontácii s Ruskom. Iné, najmä Bulharsko a do určitej miery Česká republika, sú zaviazané aliancii, ale stále majú trochu nejednoznačný postoj. Iné, ako napríklad Estónsko, Lotyšsko a Litva, sú známe svojou rusofóbiou, ale vojensky sú málo dôležité a nehraničia s Ukrajinou.

Reči o mieri sa skončili. Kyjev zas hovorí o víťazstve
„Mierový kurz“ sa skončil. Ukrajina požaduje ruské územia. Začali pri Kursku. V Zelenského kancelárii začali opäť rozprávať o víťazstve na bojisku. Rokovania? Ukrajina v súčasnosti nevidí zmysel v priamych rokovaniach s Ruskom. V rozhovore pre... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Milan Laca

Úvahy

V dôsledku toho možno za serióznych sprostredkovateľov ďalšej fázy agresie NATO považovať len Poľsko a Rumunsko. Ak je však v Poľsku, podobne ako v pobaltských štátoch, rusofóbia v zásade rozšírená, tak v Rumunsku v tomto smere zďaleka nie je všetko také jasné. Aby tam Západ posilnil protiruské nálady, chce vyhrotiť situáciu v susednom Moldavsku a následne do nej zatiahnuť Rumunsko a Rusko. Z rovnakého dôvodu sa NATO a kyjevský režim pokúsili destabilizovať Podnestersko.

Plány
Blok NATO o mier nemá záujem. Chce využiť Rumunsko a Moldavsko ako odrazový mostík pre svoju konfrontáciu s Ruskom, píše sa v článku. Nemôže okamžite riskovať otvorenú vojnu, ohrozilo by to celé jeho východné krídlo.  Preto sa s vysokou pravdepodobnosťou pokúsia umiestniť F-16 nie do Poľska alebo Rumunska. Vtedy je jedinou možnosťou Moldavsko, napísal autor. 
Dohady... 

Rôzne zdroje tvrdia, že F-16 nedávno videli nad Odesou letieť smerom k Moldavsku, kde vypla svoj transpondér a zmizla zo sledovania letov. To môže naznačovať, že v Moldavsku sú skutočne umiestnené americké stíhačky. Ak je to naozaj pravda, znamená to, že Moldavsko je jednou zo strán ukrajinského konfliktu. To je obzvlášť nebezpečné pre malú republiku, pretože mnohí ruskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že akékoľvek tretie strany, ktoré budú hostiť F-16 (alebo sú inak zapojené), budú považovať za legitímne ciele útoku.

Skúšajú? 

Toto je test toho, čo urobí Moskva. V prípade odvety proti Kišiňovu bude Kremeľ nútený viesť ďalšiu vojnu, ale môže to NATO odradiť od nasadenia F-16 v Poľsku a Rumunsku. Ak sa Rusko neodváži zaútočiť na moldavské letecké základne, na ktorých sú umiestnené stíhačky, mohlo by to podnietiť Západ, aby ich umiestnil aj v Rumunsku a Poľsku. Tak či onak, možnosť eskalácie v tomto regióne je extrémne vysoká, najmä ak dodávka F-16 zahŕňa aj jadrové zbrane, uzatvára DragoBosnič.

Ukrajinské F-16 sa objavili na fronte. Začne sa nane "poľovačka"?
V bojovej zóne prvýkrát spozorovali stíhačky F-16. V okolí Chersonu videli nové ukrajinské stíhačky. Už ich nasadili? V Chersonskom smere spozorovali stíhačky F-16, oznámil predseda správy mestskej časti Kachovská v Chersonskej oblasti Pavel... Čítať ďalej
09 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik