Bakoš: Možno očakávať nové politické spájanie? Viesť by to celé vraj mal Jaroslav Naď
11 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Z doterajšej pohodlnej polohy, kde napríklad prirodzeným tieňovým prezidentom za Donalda Trumpa by mohol byť aj naďalej Jozef Pročko, odstúpenie Joea Bidena si – v prípade novej Kamaly Harrisovej – vyžaduje intelektuálne doplnenie Veroniky Remišovej o skúsenosti Juraja Šeligu, s ktorým obaja vedno držali stranu Za ľudí dlhé roky nad vodou. Viesť by to celé vraj mal Jaroslav Naď. O jeho prínose, aspoň v tomto jednom prípade, dnes už nikto nepochybuje." Citát Oliver Bakoš, filozof

Názor Olivera Bakoša, filozofa, s názvom: Možno očakávať nové politické spájanie? (hnutie Slovensko a Demokrati) zverejnený v denníku Pravda, preberáme v plnom znení.

Kým v iných krajinách sa tamojší aktivisti priliepajú na asfalt, deje sa tak viac-menej iba z čisto ekologických dôvodov, a počasie v tom zohráva zanedbateľnú úlohu. Lebo keď sa tam nedá dobre prilepiť, je vždy ešte možné sprzniť nejaký šikovný obraz v galérii.

Na Slovensku sa napríklad spájajú také tie „elektrické“ obchody, čo môže byť veľmi významné, lebo som o tomto fakte dostal už niekoľko emailových správ, ktoré ma zakaždým nesmierne prekvapili. Nuž takéto vytrvalé opakovanie emailov sa postupne stáva matkou veľmi dobrej informovanosti. Aj obchodom môže byť ťažko v pretrvávajúcej osamelosti, lebo keď jeden zníži ceny, druhý potom zíva prázdnotou. ˇ

Je to teda úplne podobné ako v politike. Niektorí si možno pamätajú na rozhorčenie Igora Matoviča, keď sa rozdelila strana Smer-SD a obohatila politickú scénu o stranu Hlas-SD. Bolo že to iskrivých poznámok o „Smero-Hlase“, ktoré následne „turbľovali“ v Matovičových všeobecne známych „mafiánskych“ popevkoch, najmä pred voľbami. Medzitým však tento chytrý ťah bez rozpakov skopíroval, akoby šlo iba o nejakú „politickú diplomovku“.

A tak popri mocnom a neporaziteľnom hnutí OĽaNO postupne z rôznych spolupútnikov vznikla nemenej silná a perspektívna strana Demokrati (2023) na čele s vtedajším premiérom Eduardom Hegerom. Jej úlohou bolo objaviť nové politické horizonty a obsadiť nové parlamentné lavice. Bolo to vcelku zrejmé, ba aj veľmi dobre premyslené. Teda akoby sa naskrz moderný Titanic takpovediac rozbehol proti naivnému archaickému ľadovcu ostatných parlamentných volieb. Nedemokratickí a ani demokratickí voliči tento manéver zrejme celkom nepochopili, a strana Demokrati sa práve preto do parlamentu vôbec nedostala.

To teda, namiesto takého toho posilnenia, veľmi ani OĽaNO neprospelo. Preto sa radšej premenovalo na hnutie Slovensko

Teda preferencie ani hnutiu, ani strane dnes vôbec neposkytujú komfort, aký by si to vyžadovalo. Človek ich stále musí hľadať kdesi na konci takých tých prieskumov. Situáciu im vôbec neuľahčujú ani prezidentské voľby v USA. Pre mnohých politológov je však lákavá predstava opätovného spojenia Slovenska a Demokratov do pôvodného celku, akoby v duchu parafrázovaného Trumpovho hesla: „Make Slovakia Great Again!“(„Spravme Slovensko opäť veľkým!“) Tým by potenciálne takéto nové „Demokratické Slovensko“ alebo, naopak, nové „Slovenské demokratstvo“ nadobudlo nebývalú politickú silu a vplyv, ba možno aj takých šesť percent!

Z doterajšej pohodlnej polohy, kde napríklad prirodzeným tieňovým prezidentom za Donalda Trumpa by mohol byť aj naďalej Jozef Pročko, odstúpenie Joea Bidena si – v prípade novej Kamaly Harrisovej – vyžaduje intelektuálne doplnenie Veroniky Remišovej o skúsenosti Juraja Šeligu, s ktorým obaja vedno držali stranu Za ľudí dlhé roky nad vodou. Viesť by to celé vraj mal Jaroslav Naď. O jeho prínose, aspoň v tomto jednom prípade, dnes už nikto nepochybuje.

Svet reaguje na triumf Iman Khalif! Zrada, hanba vám...
"Prečo by ste platili peniaze za to, aby ste sledovali, ako Alžírčan bije Európanky na olympijských hrách, keď sa môžete prechádzať po Paríži a vidieť to zadarmo?" Svet reaguje na triumf alžírskej boxerky Iman Khalif, ktorá na letných olympijských... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik