AKTUÁLNE! Čo sa deje v Kurskej oblasti
11 | 08 | 2024 I Milan Laca

Útok ukrajinských ozbrojených síl na Kurskú oblasť.

Hlavné udalosti v týchto hodinách.

  • Večer 10.8. 2024 sa Kursk dostal pod raketový útok, obete na životoch neboli žiadne. Podľa mestských úradov úlomky jednej zo zostrelených rakiet dopadli na obytnú štvrť. Deväťposchodová budova bola vážne poškodená, v susedných budovách bolo rozbité sklo a 13 ľudí bolo zranených, z toho dvaja ťažko..
  • Šéf Belovského okresu Nikolaj Volobujev ráno povedal, že situácia po vstupe ukrajinských sabotážnych a prieskumných skupín je stabilizovaná, ale napätá. Teraz okresné úrady „nerozumejú niektorým aspektom v pohraničných oblastiach“. "V súčasnosti nedochádza k žiadnym vojenským stretom v okresoch Belovský a Obojanskij, pohraničná stráž a vojaci chránia hranicu," uviedol popoludní na svojom telegramovom kanáli úradujúci guvernér Kurskej oblasti Alexej Smirnov. Potvrdil, že včera na územie Belovského okresu vstúpila ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina.
  • Ruské ministerstvo obrany informovalo, že v noci na 11. augusta bolo nad územím Kurskej oblasti zostrelených 14 dronov a štyri taktické rakety Tochka-U.

Mapa oblasti

  • Generálny riaditeľ Rosatomu Alexej Lichačev mal večer 9. augusta telefonický rozhovor so šéfom MAAE Rafaelom Grossim. Kľúčovou témou bola situácia okolo jadrovej elektrárne Kursk. Počas rozhovoru Alexej Lichačev zdôraznil, že „akcie ukrajinských ozbrojených síl vytvárajú priamu hrozbu nielen pre jadrovú elektráreň Kursk, ale aj pre rozvoj celého globálneho jadrového energetického priemyslu“.
  • Korešpondent Kommersantu Alexander Černych sa presvedčil, že diaľnica, vedúca do Sudže je nebezpečná kvôli ukrajinským dronom. 

 

 

Distribúcia humanitárnej pomoci v mimovládnej organizácii Kursk „Dom dobrých skutkov“ pre evakuovaných obyvateľov pohraničných oblastí

Rozdeľovanie humatárnej pomoci Zdroj: Kommersant

Z bojov
Vojaci ruskej gardy zničili techniku ​​a tri desiatky militantov ukrajinských ozbrojených síl v regióne Kursk, informovala tlačová služba. „Zamestnanci SOBR „Kmet“ Riaditeľstva Ruskej gardy pre oblasť Kursk počas leteckého prieskumu pomocou bezpilotného lietadla identifikovali nahromadenie techniky a personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v okrese Sudžansky.  Zničili kolónu obrnených vozidiel ukrajinských ozbrojených síl v pohraničnej oblasti.
Čo píšu ukrajinské médiá
  • Je pravdepodobné, že Kremeľ sa rozhodol vyhlásiť protiteroristickú operáciu – na rozdiel od vojnového stavu alebo stanného práva – s cieľom bagatelizovať rozsah ukrajinskej invázie do oblasti Kurska a zabrániť domácej panike alebo spätnému odporu, čo demonštruje neochotu Kremľa prijať drastickejšie opatrenia na reakciu na situáciu.
  • Zdá sa, že ruské ministerstvo obrany  sa spolieha na kombináciu ruských brancov, ktorí už pôsobia v Kurskej oblasti, zložky Severnej armádnej skupiny, ako aj zložky presunuté z frontových oblastí Ukrajiny na obranu proti ukrajinskej armáde. operácie v Kurskej oblasti, čo pravdepodobne zvýši dezorganizáciu ruskej zvolenej reakcie.
  • Zdá sa, že ruské ministerstvo obrany sa pri vykonávaní útočných a obranných operácií v najdôležitejších oblastiach frontu spolieha na samostatné, bojom zosilnené jednotky.
  • Zdá sa, že ruské sily sa po príchode ďalších brancov a pripravenejšieho personálu z frontových oblastí Ukrajiny adekvátnejšie bránia ukrajinským útokom.
  • Geolokačné snímky a ruská komunikácia z 10. augusta naznačujú, že ukrajinské sily vo veľkej miere držia pozície v oblasti Kurska, ktoré boli predtým hlásené, a postúpili o niečo ďalej, ako boli predtým potvrdené pozície.

Spojené štáty vyslali na Blízky východ niekoľko lietadiel F-22
Spojené štáty vyslali na Blízky východ niekoľko lietadiel F-22 v reakcii na hrozby Iránu odvetou proti Izraelu. Podľa amerického ústredného velenia ide o krok na "zmiernenie možnosti regionálnej eskalácie zo strany Iránu alebo jeho spojencov",... Čítať ďalej
11 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik