"Je to len pracovný spis" - Čurilla o tajnom dokumente NAKA
11 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

V postupnom vývoji udalostí sa na svetlo sveta dostávajú detaily obvinenia bývalých elitných vyšetrovateľov NAKA, známych ako "čurillovci". Ich praktiky pri vyšetrovaní veľkých korupčných káuz otriasajú základmi slovenskej justície.

Tajné výsluchy a technický spis číslo 80

Podľa informácií Plus jeden deň, celé centrum škandálu tvorí tzv. "technický spis číslo 80". Podľa obvinenia, vyšetrovatelia NAKA používali tento spis na výsluchy kajúcnikov bez prítomnosti obvinených alebo ich obhajcov.

Vyšetrovateľ Ján Čurilla bol zachytený na nahrávke, ako hovorí: "To je iba pracovný spis, ktorý sa nakoniec preruší." Toto vyjadrenie naznačuje, že vyšetrovatelia od začiatku vedeli o nezákonnosti svojho konania.

Antedatovanie dokumentov a selektívne používanie dôkazov

Obvinenie ďalej poukazuje na závažné podozrenie z antedatovania uznesenia o začatí trestného stíhania. Čurilla bol opäť zachytený, ako hovorí: "Len nech je to tam, už sa tam vypočúva vo veľkom, aby to potom nestroskotalo na tom."

Vyšetrovateľ inšpekcie Kevin Dlabaj tvrdí: "Za dôvod začatia takéhoto trestného stíhania považujem to, že mali byť zámerne vynechané určité pasáže o trestnej činnosti určitých osôb."

Výsluchy v utajenom objekte

NAKA údajne vykonávala výsluchy v neoznačenej budove na okraji Bratislavy. Vyšetrovateľka Monika Barčáková priznala: "Neviem, či ide o oficiálny objekt Policajného zboru. Aspoň ja som bola v tom, že áno."

Kajúcnici popierajú autenticitu výpovedí

Michal Suchoba, kľúčový kajúcnik, po predložení zápisníc vyhlásil: "Toto určite nie sú moje spontánne výpovede." Podobne, Bernard Slobodník priznal: "Ten už bol predchystaný vyšetrovateľkou. Myslím tým, že bol nachystaný a vytlačený, ja som ho len podpísal."

Protiprávne nasadenie Lynx Commanda

Obvinenie zahŕňa aj údajne neoprávnené nasadenie elitnej policajnej jednotky Lynx Commando proti podnikateľovi Petrovi Koščovi. Čurilla údajne navrhol: "Tak to dajme, do p**i, pod tú osemdesiatku. Pod ten technický, tam je začaté za zločineckú."

Dôsledky a reakcie

Tieto odhalenia vrhajú tieň pochybností na celý rad vysokoprofilových korupčných vyšetrovaní. Advokát Peter Kubina argumentuje, že technické spisy boli bežnou praxou, no kritici tvrdia, že takýto postup je v rozpore so zákonom.

Michelko: Čurillovcom hrozí 7 až 12 rokov, vystrieda Matoviča Naď?
Roman Michelko (nom.SNS) o obvinení prokurátora Šúreka, bývalého šéfa NAKA Daňka a vyšetrovateľov Čurillu & Ďurku zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, keď inštruovali kajúcnikov, ako majú „správne“ vypovedať Vyšetrovateľ špecializovaného... Čítať ďalej
04 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik